Digimedia 2009: Mediální zákony nevyhovují digitálnímu prostředí

25. červen 2009

Středeční odborná konference o digitálním vysílání, kterou i letos hostila Česká televize, upozornila na možné problémy s českou mediální legislativou. Ta zastarává kvůli vazbám na konkrétní technické termíny, takže postupně přestává vyhovovat digitálnímu prostředí.

Problémy by se mohly objevit například se zákonem o České televizi. Jak upozornil Pavel Hanuš, který má v televizi veřejné služby na starosti digitalizaci, zákon výslovně říká, že ČT má provozovat dva analogové programy. Už přístí rok však bude Česká televize vysílat jen digitálně. Při důsledném výkladu zákona by v tom případě musela udržovat na Kavčích horách dva analogové vysílače s minimálním výkonem.

Hanuše podpořil Miloslav Kučera, poradce předsedy sněmovní mediální komise: "Velmi přesně jsem rozuměl panu Hanušovi. Tady opravdu musí legislativa zasáhnout. V zákoně o ČT se hovoří jasně o dvou analogových programech. Já si dovedu velmi jasně představit, jak se na začátku roku 2010 najde vtipálek, který zažaluje ČT, že nedodržuje zákon," načrtnul černý scénář.

Šéf televizní digitalizace podotkl, že by si české státní orgány měly vzít příklad z Velké Británie, kde nedávno vznikla ucelená koncepce digitální budoucnosti. Podle Hanušova názoru nemají legislativci k dispozici dostatek analýz a relevantních studií. V už zmíněné Velké Británii je většinou připravuje tamní obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, úřad OFCOM. A kvalitní koncepci digitalizace by neměly dostat jen úřady. "Divák potřebuje garanci stability postupu a jasnou strategii pro digitální mediální prostředí," vyzval Hanuš.

Vzápětí byli účastníci konference seznámeni s výsledkem průzkumu agentury STEM, která se zajímala o aktivity Čechů, Moravanů a Slezanů ve volném čase. Třetina lidí prohlásila, že se na televizi dívala méně, než loni. Částečně se tito lidé sice přesunuli na internet, ale nejvíc se vydali do zahrad, na ryby a za studiem. Televizní zpravodajství výrazně častěji sledují staří lidé, mladší si zprávy čtou na internetu.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio