Digitalizaci rozhlasu v Německu provází řada nejasností, upozorňují tamní privátní rádia

24. červenec 2019

Privátní stanice jsou připraveny podpořit migraci z analogového na digitální vysílání, pokud bude zajištěno stabilní financování a spravedlivé rozdělení těchto prostředků pro všechny.

Digitalizaci rozhlasového vysílání není možné v současné době v Německu provést, protože celý proces provází řada nejasností. Upozorňují na to privátní stanice, které jsou součástí organizace VAUNET. Sem patří mimo jiné významní hráči na trhu, jako je Antenne Bayern, bigFM, BB Radio, Klassik Radio, ale i skupiny ProSiebenSat.1 a RTL nebo zpravodajská televize n-tv. Podle nich není možné DAB+ považovat v Evropě za jednotný standard, protože rozhlasové vysílání je už dávno multikanálovou záležitostí. DAB+ má nicméně silnou politickou podporu na úrovni Evropské unie.

Privátní stanice jsou připraveny podpořit migraci z analogového na digitální vysílání, pokud bude zajištěno stabilní financování a spravedlivé rozdělení těchto prostředků pro všechny. Privátní stanice vyčíslily přechodovou částku přibližně na 500 milionů eur, tedy v přepočtu téměř 13 miliard korun. Má jít téměř o stejný obnos, k jakému by se v následujících letech měl dostat veřejnoprávní rozhlas (okolo 600 milionů eur). Dodatečné náklady na přechod není možné podle soukromých vysílatelů financovat z reklamních výnosů. Pokud klesne podíl analogového poslechu pod 10 %, přechodová fáze z VKV/FM na DAB+ by měla trvat tři roky.

autor: lukpo
Spustit audio

Související