Digitální rozhlas čeká ve francouzské části Švýcarska další rozvoj

20. květen 2019

Nový rozhlasový multiplex má být určen primárně pro tamní rozhlasové stanice, objevit se v něm ale mohou i další programy. Na výstavbě vysílačů se bude podílet i známá společnost Digris.

Švýcarský regulátor BAKOM umožní další rozvoj pozemního digitálního rádia ve Švýcarsku, konkrétně ve francouzsky hovořících regionech. Distribuci dalších rozhlasových stanic zajistí v této oblasti společnost DABCOM. Firma slibuje nabídku dalších, finančně silných zákazníků, kteří obohatí rozhlasovou krajinu. Nejvyšší prioritu dostanou pochopitelně francouzsky vysílající stanice z daného regionu, dalším zájemcům ale nebude ve vstupu do nové sítě bráněno. V multiplexu se mohou objevit i tzv. „pop up kanály“ vztahované ke konkrétním příležitostem.

DABCOM je spolehlivý telekomunikační partner se sídlem na západě Švýcarska a je podporována jak firmou IP Worldcom zaměřenou na síťová řešení, tak i operátorem Digris, který je již na poli digitálního rádia v alpské zemi aktivní a provozuje multiplexy převážně ve velkých aglomeracích. Regulátor je přesvědčen, že IP Worldcom i Digris jsou společnostmi, jež přinesou potřebné zkušenosti pro zřízení a provozování nové DAB+ platformy. DABCOM plánuje postupnou výstavbu nové rozhlasové sítě s plným pokrytím nejpozději v roce 2024.

autor: lukpo
Spustit audio

Související