Digitální rozhlas DAB+ už naladí i obyvatelé francouzských měst Toulouse a Bordeaux

1. prosinec 2020

Bohatší programová nabídka rozhlasového vysílání je k dispozici v dalších dvou francouzských městech. DAB+ se rozšířil do Toulouse a Bordeaux, kde je k dispozici signál dvou multiplexů. Řada stanic doposud klasickou rozhlasovou frekvencí nedisponovala.

Bohatší programovou nabídku mají od začátku listopadu díky digitálnímu vysílání DAB+ nově i obyvatelé francouzských měst Toulouse a Bordeaux. K dispozici jsou rádiové kanály z celkem dvou multiplexů. Digitálně jsou tak šířeny nejen privátní stanice, ale i veřejnoprávní rozhlas. Jedná se o další fázi expanze technologie DAB+, kterou umožnil francouzský regulátor CSA. Digitálně už mohou ladit posluchači stanice v Paříži, Marseille, Nice, Lyonu, Mâconu, Nantes, La Roche-sur-Yon, Alsasku, Pas-de-Calais a regionu Seine-Maritime.

Francouzský regulátor upozorňuje na výhody digitálního rádia – vysokou zvukovou kvalitu, stabilní příjem a bezproblémový poslech na cestách bez nutnosti znalosti konkrétní frekvence. Samozřejmostí jsou pochopitelně i doplňkové služby na displejích přijímačů včetně slideshow (obrazové informace pro barevné displeje). Technologii DAB+ začali využívat postupně i velcí hráči na trhu, kteří se dlouho digitalizaci v této formě bránili. Řada stanic, která se v DAB+ objevila, doposud nedisponovala žádným VKV kmitočtem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související