Digitální rozhlas ve Slovinsku z pěti nových vysílačů, očekává se i rozšíření nabídky

14. červen 2019

V uplynulých týdnech byl do provozu uveden DAB+ vysílač Beli Križ, v plánu jsou stanoviště Skalnica, Kuk, Tolmin a Kranjska Gora. Rozhlasová síť obsahuje aktuálně sedmnáct programů.

Na pět nových vysílačů se v letošním roce rozšíří pozemní digitální rozhlas DAB+. Informoval o tom portál Digitalniradio.si. Celkem tak bude v provozu čtrnáct vysílačů digitálního rádia, které pokryjí 75 % populace a 89 % dálničních tahů. Společnost OZ RTV Slovenia uvedla do provozu v uplynulých týdnech stanoviště Beli Križ, který si klade za cíl zejména zlepšit pokrytí v oblastech Izola, Piran, Portorož a Lucija. Dále je v plánu spuštění vysílačů Skalnica, Kuk, Tolmin a Kranjska Gora.

V současné době je šířeno v multiplexu sedmnáct rozhlasových stanic s různou zvukovou kvalitou – od 24 kbps až po 128 kbps – a také s různým kódováním. Stejně jako Český rozhlas i Slovinci používají jak HE-AAC, verze 1, tak i HE-AAC, verze 2. Nízkonákladové Radio Student je v této síti extrémním případem – vysílá nejen s datovým tokem pouhých 24 kbps, ale dokonce i v mono režimu. Ke stávajícím sedmnácti stanicím by v následujících měsících měly přibýt dvě až tři nové.

autor: lukpo
Spustit audio

Související