Disney Channel po třech letech změnil vizuál, verzi v HD u nás stále nemá

10. duben 2017

Ke změně, která nebyla nijak komunikována, došlo 1. dubna. Stalo se tak po necelých třech letech a pro stanici se jedná o čtvrtý vzhled od jejího spuštění v září 2009.

Nasazená grafika je přirozenou evolucí té předchozí, z které vychází a kterou doplňuje o další prvky. Komiksový 2D styl je o něco abstraktnější, přináší dynamičtější pozadí i výraznější výstřižky postav a také sytější barvy. Televizní prezentace byla rovněž sjednocena se vzhledem vloni aktualizovaného webu. Celkově je kladen důraz na příběhy, což se promítlo i do staničních identů. Staniční identy jsou nyní tvořeny krátkými klipy z jednotlivých seriálů, sdílejí hudební podkres a jejich počet se bude postupně zvyšovat. Vystřídaly kontaktní hravé znělky, které byly natáčeny koncem léta 2014.

Z vysílání ale nepochopitelně zmizely bumpery na následující pořady nebo štítek pod logem pro filmy a i po téměř osmi letech kazí českým divákům zážitek maďarská inzerce. Spuštění domácího a slovenského feedu s lokalizovanou grafikou či alespoň oddělené reklamní přestávky by si při vysoké popularitě a sledovanosti Disney Channel jeho diváci jistě zasloužili. Podobným otazníkem je i absence verze s vysokým rozlišením (HD), kterému nic nebrání a které je už i pro dětské stanice v zahraničí standardem.

Disney ovšem není jediný, který se na vysoké rozlišení u nás dlouhodobě připravuje. Stejný krok přislíbil i konkurenční Nickelodeon, jehož HD verze stále postrádá češtinu. Momentálně dětským divákům přináší plnohodnotný servis paradoxně pouze veřejnoprávní Déčko, které kromě HD obrazu nabízí u vybraných pořadů původní stopu, prostorový zvuk a dokonce titulky - na rozdíl od výše zmíněných placených stanic zdarma a bez reklam.

I když zde koncern Disney k dalším technickým krokům nic vyloženě nenutí a snaží se některé nedostatky kompenzovat online prostřednictvím sociálních sítí, jen na Facebooku má jeho vlajkový kanál přes 100 tisíc fanoušků, v porovnání s ostatními zeměmi, kde nabízí i například i Disney XD. Otázkou pochopitelně zůstává, zdali by vysílání Disney Channel v HD rozlišení mělo smysl. Redakce webu Digitální rádio je přesvědčená o tom, že ano. Nemluvě o tom, že tuto kvalitu už Disney nabízí, avšak pouze ve službách s videem na vyžádání, jako je například TV archiv kabelového operátora UPC Česká republika, případně na YouTube.

Za přípravu podkladů děkuje web Digitální rádio svému spolupracovníkovi Lukáši Jaro.

autor: lukpo
Spustit audio