„Divadelní Netflix“ Dramox bude mít aplikaci v dalších televizích, expanduje mimo Česko

23. září 2021

Online videoplatforma, která nabízí záznamy divadelních představení a baletu, slaví rok od svého startu, zahájila 20. října 2020. Po televizorech LG se systém WebOS 3.0 a novější a Samsung modelech od roku 2017 rozšíří v horizontu jednoho roku na Android TV a Apple TV. Na jednotlivých zahraničních trzích chce spouště lokalizované verze.

Zájem diváků podle provozovatele služby předčil očekávání a začala se ozývat i další divadla. Aktuálně je v nabídce k dispozici více než stovka souborů s dvěma stovkami představení, nově i ze zahraničí, s celkem 22 zemí. V blízké době se mají v repertoáru Dramoxu objevit například představení Před západem slunece Činoherního klubu, Bratři Karamazovi Dejvického divadla nebo Amerika Husy na provázku a další. Služba nabízí i vlastní tituly Dramox Original.

Čtěte také

Mezi nejsledovanější kategorie patří komedie, „povinná četba“ a drama. Vůbec nejpopulárnějším představením se staly Tři holky jako květ uvedené Divadlem Na Fidlovačce. Vítěžek z předplatného jde z 55 procent zpět divadlům, pro která se povedla vybrat zatím deset milionů korun. Martin Zavadil, ředitel Dramoxu, seznámil na dnešní tiskové konferenci také s projektem „Dramox pro školy“, který přibližuje divadlo mladým lidem. Zatím ho využilo okolo dvou tisíc studentů.

Dramox jako VOD platforma, tedy služba s videem na vyžádání, je k dispozici nejen v České republice, ale prakticky na celém světě. Nově jsou v nabídce například Berlínská státní opera, Anglický národní balet, Královské divadlo v Madridu nebo pařížské divadlo Bobino. Zavadil uvedl, že Dramox plánuje tento obsah nadále rozšiřovat, a to napříč kontinenty. Zcela logicky se pak nabízí i zahraniční expanze Dramoxu v podobě lokalizovaných verzí pro jednotlivé trhy.

Čtěte také

Zástupci Dramoxu nechtějí v zahraničí spustit službu, o které nebude slyšet, ale plánují standardní expanzi, vždy za účasti novinářů a médií a komunikaci s oborovými subjekty. Dramox už je v současné době v zahraničí dostupný v angličtině, další jazykové mutace určí právě zájem za našimi hranicemi. Ředitel služby Martin Zavadil proto zdůraznil, jak je pro celou službu důležitá role titulkářů. Nabídka divadel nebude na všech trzích jednotná, do hry proto bude vstupovat geoblokace.

Co se týká obrazového rozlišení, Dramox nabízí jednotlivá představení od standardního po vysoké. Technická kvalita se pochopitelně odvijí od stáří natočeného materiálu. „Naší ambicí je nabízet předplatitelům i tituly ve 4K rozlišení, kterých už několik máme. V tuto chvíli se na tuto možnost připravujeme,“ potvrdil portálu Digitální rádio Zavadil. Službu si řádově předplací aktuálně tisíce lidí, provozovatel služby je pod desetitisícovou hranicí. V příštím roce je v plánu expanze na Android TV a Apple TV.

Záznam tiskové konference si můžete přehrát zde

autor: lukpo

Související