Dokumentární kanál Travelxp HD startuje v češtině na satelitu, k dispozici je i v Ultra HD

1. únor 2018

„Chceme naše pořady nabídnout divákům s cestovatelskou duší po celém světě, proto je pro nás spolupráce s M7 Group zásadní,“ uvedl Prashant Chothani, generální ředitel stanice Travelxp HD.

Dokumentární kanál Travelxp zahájil vysílání v českém jazyce. Po IPTV službě T-Mobile TV ho do své nabídky zařadí od 5. února ve vysokém rozlišení i platforma Skylink, největší satelitní operátor na tuzemském trhu. M7 Group, která Skylink vlastní, nabídne tuto stanici svým klientům i na dalších trzích, kde působí – v Nizozemsku a Belgii. Provozovatel Travelxp považuje tento krok za natolik významný, že k němu dnes uspořádal tiskovou konferenci.

Travelxp přináší cestopisné a lifestylové pořady z bezmála padesáti zemí světa, a to bez výjimky vlastní produkce. Kanál bude plně lokalizován do češtiny a pro zájemce zůstane k dispozici i originální anglická zvuková stopa. Stanice je k dispozici i ve formátu Ultra HD/4K, není tedy vyloučeno, že do budoucna by se v nabídce Skylinku mohla objevit i tato verze. Travelxp 4K je šířen prostřednictvím satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně, ale slouží prozatím pouze pro německý trh. V nabídce ho má tamní platforma HD+.

Dokumentární stanice se historicky poprvé představila před sedmi lety, v roce 2011, v Asijsko-Pacifickém regionu. O rok později následoval Blízký východ a v roce 2014 Afrika. V Evropě je stanice dostupná od roku 2016, kdy se přidaly i země, jako jsou Mauritius a Bangladéš. V roce 2015 začal Travelxp natáčet první pořady ve formátu Ultra HD, tehdy na Srí Lance a v Kanadě. Formát HDR přinášející vysoký dynamický rozsah, přišel na řadu loni. Travelxp HD v nabídce Skylinku zaplňuje tematickou mezeru, která vznikla po ukončení distribuce Travel Channel HD.

„Chceme naše pořady nabídnout divákům s cestovatelskou duší po celém světě, proto je pro nás spolupráce s M7 Group zásadní. Jde o klíčového hráče v evropské televizní branži. Výrazně se zvýší sledovanost naší stanice na několika důležitých evropských trzích,“ uvedl Prashant Chothani, generální ředitel stanice Travelxp HD. „Spuštěním Travelxp HD reagujeme na poptávku diváků po stanici, která se plně věnuje cestování,“ doplnil Bill Wijdeveld, viceprezident společnosti M7 Group, a dodal: „V jiných částech světa si tento kanál již získal velkou oblíbenost, a my se těšíme na spolupráci na evropských trzích.“

Parametry příjmu (od 5. února): Astra 3B (23,5 stupně východně), 12109/H, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK

autor: lukpo
Spustit audio