Dolní Sasko bylo největším odpůrcem DAB+ v Německu, nyní přichází nečekaný obrat

21. prosinec 2021

Spolková země Dolní Sasko si získala v uplynulých letech pozici největšího odpůrce digitálního rádia DAB+ v sousedním Německu. Zemská vláda připravovala v roce 2019 utlumení tohoto vysílání. Jak nyní naznačují informace z trhu, dočkáme se však nečekaného zvratu. Co za touto skutečností stojí?

Harald Gehrung, výkonný ředitel rozhlasové skupiny ffn, v rozhovoru pro portál Radioszene řekl, že v prvním nebo druhém čtvrtletí příštího roku by mohlo proběhnout výběrové řízení na operátora chystané DAB+ sítě. Ačkoliv Dolní Sasko se spuštěním takového vysílání původně vůbec nepočítalo, k pomyslnému obratu o 180 stupňů ho dohnaly okolnosti. Na základě směrnice Evropské komise se výrazně rozšířila penetrace digitálních tunerů v automobilech.

Navazující novela zákona o sdělovacích prostředcích je v závěrečné fázi schvalování a v tuto chvíli již vstupuje v platnost. Kromě politiků byly před dvěma lety pro vypnutí DAB+ i některé soukromé stanice. Statistiky nicméně nyní ukazují, že digitální tunery se již staly zejména v automobilech naprostým standardem. „Dnes neexistuje žádný nový vůz, který by v sobě neměl DAB+ tuner. Celý rozvoj to tak podstatně urychlilo,“ vysvětlil Gehrung.

autor: lukpo
Spustit audio

Související