Domažlice přijdou o analogovou televizi až v srpnu

15. květen 2007

Analogové televizní vysílání se z domažlického vysílače Vraní vrch bude naposledy šířit 31. srpna letošního roku. Ve své měsíční monitorovací zprávě to oznámil Český telekomunikační úřad. Kdo si do tohoto dne ke své anténě nepořídí set-top-box, nebo nezvolí jinou variantu digitálního příjmu, tomu už bude televizní obrazovka jenom zrnit. Přinášíme celé znění kapitoly o digitálním vysílání tak, jak ji v monitorovací zprávě sestavil ČTÚ. Informuje také o nové normě pozemního digitálního vysílání DVB-T2, připravované sdružením DVB.

Měsíční monitorovací zpráva č. 9 - duben 2007, kapitola Digitalizace rozhlasového a televizního vysílání

V průběhu dubna pokračoval ČTÚ v jednáních, týkajících se vyhodnocení příjmu televizního signálu v oblastech, ve kterých z provedených výpočtů nebo předchozích měření vyplývalo, že by mohlo dojít ke zhoršení příjmu televizního signálu. Současně s ohledem na požadavek TV NOVA proběhlo posouzení příjmu programu TV NOVA i ve vybraných lokalitách ležících mimo hranice okresu Domažlice, protože vzhledem k vyššímu vyzářenému výkonu analogového vysílání programu TV NOVA, je možné přijímat toto vysílání i v oblastech ležících v dosahu jiných vysílačů tohoto programu.

Současně probíhala jednání ČTÚ s dotčeným provozovateli vysílání s cílem stanovit závazně termín ukončení analogového vysílání ze stanoviště Domažlice - Vraní vrch. Provozovatelé vysílání poukazují zejména na nedostatečnost informační kampaně. Na jednání, které proběhlo 27. dubna 2007 na ČTÚ, se podařilo dohodnout termín ukončení zemského analogového televizního vysílání ze stanoviště Domažlice, kterým je 31. srpen 2007. ČTÚ zahájí správní řízení s cílem rozhodnout o odnětí příslušných individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů tak, aby uvedený termín byl respektován.

V případě plánovaného zahájení zemského digitálního televizního vysílání z vysílače Ústí nad Labem - Buková hora nedošlo k žádným změnám a toto vysílání by mělo být zahájeno v průběhu června 2007. S držitelem příslušných individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů probíhají jednání o způsobu provedení těch úprav druhotné vysílací sítě, které se na základě technických výpočtů jeví jako nezbytné v návaznosti na připravované rozšíření digitálního vysílání na území Německa, ke kterému dojde v červenci tohoto roku.

Veřejnoprávní multiplex může rušit zahraniční sítě

ČTÚ rovněž pokračoval v zahájeném jednání s Českou televizí, které se týká možnosti zahájení zemského digitálního vysílání v rámci multiplexu veřejné služby. Jedná se o posouzení možnosti uvést do provozu vysílače tohoto multiplexu na kmitočtech plánovaných v Technickém plánu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání pro multiplex veřejné služby. Ačkoliv se ve většině případů jedná o rádiové kmitočty využívané analogovým vysíláním programů České televize, je nutno vyhodnotit případný dopad využití těchto rádiových kmitočtů pro digitální vysílání na druhotnou vysílací síť.

Česká televize

Česká televize má zájem zahájit ještě v průběhu roku 2007 zemské digitální vysílání v oblasti Plzně, Pardubic a popřípadě Jihlavy. V současné době probíhají jednání s cílem posoudit všechny aspekty, které jsou pro zahájení zemského digitálního vysílání na těchto stanovištích nezbytné. S ohledem na plánované výkony těchto vysílačů je však nutné koordinovat jejich spuštění i se zahraničními správami, protože toto vysílání může být zdrojem rušení druhotné vysílací sítě na území sousedních států analogicky, jako dochází v některých případech k rušení této sítě na území České republiky.

Nová digitální norma bude zpětně kompatibilní

Sdružení Digital Video Broadcasting (DVB) sestavila požadavky na připravovanou normu zemského digitálního vysílání DVB-T2. Nový standard by měl být o 30 % lepší než předchozí, a to hned v několika ohledech. Mezi požadavky na DVB-T2 je přenos minimálně o 30 % více informací bez snížení účinnosti statistického multiplexování, lepší budování jednofrekvenčních sítí, kdy se zvětší vzájemná vzdálenost jednotlivých vysílačů ve srovnání se stávajícím standardem DVB-T a možnost přenášet více transportních toků DVB v jednom televizním kanále.

Standard DVB-T2 je určený především pro příjem na pevnou anténu, ale má umožnit také přenosný a mobilní příjem. Sdružení DVB považuje za důležitý aspekt také zpětnou kompatibilitu se stávajícím standardem DVB-T a předpokládá se použití set-top-boxů, které budou schopny dekódovat obě normy. DVB plánuje uvedení normy do praxe nejpozději v roce 2009, kdy dojde v některých evropských státech k úplnému vypnutí analogového vysílání.

Mezititulky jsou redakční.

autoři: ČTÚ , Filip Rožánek
Spustit audio