Dominikánská 7, nejvýznamnější dochovaná stavba architekta Bubly v Plzni

18. březen 2024 17:35

Bublanina, tak se v Plzni říkávalo objektům Karla Bubly. Především jeho realizace z počátku minulého století totiž vynikaly originálními plastickými dekorativními prvky. Nejvýznamnější dochovanou Bublovou stavbou ve městě je dům v Dominikánské ulici č. p. 283/7.

Secesní činžovní dům č. p. 283/7 v Dominikánské ulici je od r. 2009 památkově chráněný a už od r. 1989 tvoří součást městské památkové rezervace. Architekt a stavitel Karel Bubla (1873 – 1951) ho vybudoval během pouhých 12 měsíců, začal v listopadu 1906 a stavbu dokončil v listopadu 1907. Objekt dodnes zůstal v téměř autentické podobě.

„Zajímavostí je vysoký arkýř v 1. patře, kde jsou ještě vidět zbytky původních skleněných tabulek, které byly ručně vyráběné, a ta skla jsou vypouklá, to je taková rarita,“ popisuje kořenář Jaroslav Dobiáš a ukazuje také na zdobení fasády v podobě vážek, brouků, motýlů a rostlin. Při pohledu z ulice zaujmou i lodžie, balkón a neobvyklý maskaron poskládaný z rostlinných motivů.

Dřívější stavbu nahradil Bublův secesní klenot

Secesní činžovní dům v Dominikánské ulici 7 v Plzni

V domě se nachází starožitnictví a rovné čtvrtstoletí tady najdete krámek s kořením. Podle dostupných informací tu odjakživa býval nějaký obchod. „První zmínka je z roku 1569, kdy tady stál jednopatrový ještě dřevěný barák, kde také jedna místnost v přízemí sloužila jako krám. Vzadu časem přibyly stáje a byla tam i jedna obytná místnost,“ připomíná historii domu Jaroslav Dobiáš.

Stará několikrát přestavovaná budova byla v r. 1906 zcela zbořena a na jejím místě vyrostl nynější secesní klenot architekta a stavitele Karla Bubly, jeden z nejkrásnějších domů v historickém centru Plzně. Až budete procházet Dominikánskou ulicí, nebo tam zamíříte za nákupem, nezapomeňte si ho prohlédnout, rozhodně stojí za pozornost.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio