Dosah DAB+ z Bavorska se zvýší, kromě vysílače Einödriegel mu pomáhá i podzimní počasí

5. říjen 2018

Blížící se inverzní počasí přináší na naše území řadu digitálních signálů zejména z Bavorska. Nový vysílač obohatí éter hned o dva nové multiplexy.

Den D pro Bavorsko, na který čekala řada majitelů DAB+ přijímačů také na území Čech, je tady. Tamní veřejnoprávní rozhlas dnes uvede do provozu nový vysílač Einödriegel, který bude šířit signál multiplexů Niederbayern na kanálu 7D a Bayern na kanálu 11D. Jeho dosahu může nyní pomoci i typický podzimní charakter počasí, kdy vzdálenější stanice mohou hrát s určitými přestávkami i několik dní za sebou. Zlepšené podmínky pozoruje naše redakce již od středy.

Einödriegel bude šířit signál obou multiplexů výkonem 2 kW ve vertikální polarizaci. Příjem digitálního rádia DAB+ z Bavorska je možný na řadě míst západních Čech dlouhodobě, nový vysílač ale může přinést oba dva multiplexy do nových lokalit. Předpoklad, že šíření signálu na naše území nebude omezeno, vzbuzuje proto velká očekávání. Dobrou zprávou je zejména blížící se start nové stanice Oldie Welle Niederbayern, která by v případě krachu projektu Kultradio nahradila žánrově právě tento tematický program.

autor: lukpo
Spustit audio

Související