Dramox je takový divadelní Netflix. Nabízí představení Dejvického divadla i těch menších, říká jeho spoluzakladatel Zavadil

27. březen 2021

Během epidemie koronaviru vznikl videoportál Dramox, na kterém můžete vidět inscenace několika desítek divadel online. Hostem Lenky Vahalové byl jeho spoluzakladatel, Martin Zavadil.

„Dramox je webová stránka, kde najdete záznamy divadelních představení z velké většiny českých divadel, jako je Dejvické divadlo, Činoherní klub, ale i Městské divadlo Zlín nebo menší alternativněji laděná divadla,“ představuje projekt Martin Zavadil. Pro diváky funguje od října 2020, zakladatelé jej ale plánují provozovat i po skončení epidemie.

Zavadil by si přál, aby mohli diváci na Dramoxu najít představení z celé Evropské unie. „Nejkřiklavější je pro mě pocit, že z Krakova do Ostravy je to zhruba stejně daleko jako z Ostravy do Brna, ale lidé moc do divadla do Krakova nejezdí. A přitom tam je skvělé divadlo.“ Už nyní spolupracují s některými slovenskými divadly.

Podpora divadel

Důvodem vzniku Dramoxu bylo, aby lidé mohli trávit více času s divadlem. Zároveň se snaží divadla podpořit. „Ta podpora divadelního umění není jen ta, že se divadlo dostane k většímu množství lidí, ale i to, že my se je snažíme podporovat finančně. To znamená, že 55 % z toho, co každý divák na Dramoxu zaplatí, jde zpět divadlům, tvůrcům a hercům,“ upřesňuje jeho spoluzakladatel Zavadil.

Jaká představení mají diváci nejradši? A jak mohou Dramox využít učitelé a žáci? Poslechněte si rozhovor s Martinem Zavadilem.

autoři: Lenka Vahalová , ech
Spustit audio