DVB-T2 multiplex 23 se rozšířil o Ultra HD kanál NASA UHD, jde pouze o pilotní vysílání

3. červen 2020

Umíme 4K rozlišení i v pozemním vysílání, vzkazuje operátor, který zařazuje stanici s obsahem vesmírné agentury NASA. Vyjednávání o tomto programu trvalo s americkou stranou řadu měsíců.

Diváci v dosahu DVB-T2 multiplexu 23, který provozují České Radiokomunikace, mohou od dnešní deváté hodiny dopolední sledovat vysílání Ultra HD kanálu NASA UHD. Stanice má povahu pilotního režimu, může tak de facto ve velmi krátké době opět skončit. NASA UHD je v České republice dostupná volně ze satelitní pozice 13 stupňů východně, družice Hotbird, a v nabídkách placených služeb Kuki a SledováníTV. V minulosti České Radiokomunikace touto cestou otestovali v experimentální sítí stanici FunBox UHD.

NASA UHD je šířena s datovým tokem přibližně 12 Mbps, zdrojový signál má 15 Mbps. K mírnému snížení kvality došlo z důvodu kapacity DVB-T2 multiplexu 23, který lze přijímat v Praze, středních Čechách a na jihu Čech. Ten je v současné době plně obsazen a ve chvíli, kdy by se tak pro síť objevil nový zákazník, bude toto vysílání ukončeno. NASA UHD je vysílána pouze ve 4K rozlišení. Vysoký dynamický rozsah HDR, který dodává obrazu nový barevný rozměr, součástí není. České Radiokomunikace chtějí zařazením programu dokázat, že 4K vysílání lze bez problémů šířit i na pozemní platformě.

Oznámení o zařazení NASA UHD dnes oznámil operátor jako součást plánů v oblasti pozemního vysílání DVB-T2. Prezentace Českých Radiokomunikací z dnešní tiskové konference je k dispozici níže. Operátor nedávno získal od Českého telekomunikačního úřadu souhlas s pokračováním svojí Regionální sítě 12, kterou mohou naladit diváci v Praze na kanálu 47. České Radiokomunikace předpokládají, že její fungování ve standardu DVB-T zůstane zachováno. Operátor sem plánuje přilákat menší televize a pravděpodobně se tak "popere" o klienty s Regionální síti 4.

autor: lukpo
Spustit audio

Související