DVB-T2 multiplex ZDF z vysílače Löbau u českých hranic přechází na nový kanál

2. duben 2019

Součástí multiplexu jsou stanice 3sat HD, ZDF HD, ZDF info HD, ZDF neo HD a KiKA HD. Nově bude tato síť působit na kanálu 36.

2. duben je posledním dnem, kdy DVB-T2 multiplex německé veřejnoprávní televize ZDF vysílat z lokality Löbau – Schafberg na původním kanálu 56. Od zítřka dochází ke změně technických parametrů. Místo kanálu 56 se bude vysílat na kanálu 36. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se změnil příjem multiplexu na českém území. S kvalitním montážním technikem bylo možné zajistit téměř stabilní příjem kanálu 56 i na mnoha místech v Praze. Kromě klasických lineárních kanálů obsahuje tato síť i nabídku Freenet TV Connect vyžadující přijímač s podporou HbbTV.

Kanál 36 už není například pro příjem v Praze příliš optimální, a to zejména z důvodu rušení vysílačem Jáchymov – Klínovec s veřejnoprávním DVB-T multiplexem 1, který využívá také Jeseník - Praděd. Vypnutí Klínovce je naplánováno na únor příštího roku, kdy má nová DVB-T2 síť následně odstartovat na kanálu 39, v případě chebské Zelené hory pak na kanálu 26. Aktuální přeladění multiplexu ZDF souvisí mj. se změnami, které probíhají i v sousedním Braniborsku. O nich bude portál Digitální rádio čtenáře ještě v následujících dnech informovat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související