Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové slaví své 30. narozeniny

18. únor 2023 07:40

Před 30 lety vznikla druhá fakulta současné Univerzity Hradec Králové, Fakulta informatiky a managementu. Jak se výuka informatiky za tu dobu změnila a jaké plány má fakulta do budoucna, na to jsme se zeptali proděkana fakulty Tomáše Kozla.

Kolik studentů Fakultu informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové za 30 let vystudovalo?
Díky oslavám, které zrovna probíhají, jsme si to spočítali poměrně přesně a k dnešnímu dni je to 8 930 absolventů.

Jsou mezi nimi nějací absolventi, na které jste jako fakulta obzvlášť pyšní, kteří jsou velmi úspěšní ve svých oborech?
Je jich celá řada. Procházel jsem si dnes jména, abych si je připomněl, ale nerad bych na někoho zapomněl. Ale mohu zmínit například Jana Macháčka, který je vývojářem v britském Manchesteru. Pracoval před časem pro filmové studio Walt Disney a v současnosti rozjíždí nějaký svůj další projekt.

Čtěte také

Připomenu Jana Pilbauera, dřívějšího šéfa sekce České národní banky, nyní ředitele banky v Jižní Africe. Nebo Lubo Smida, ředitele úspěšné technologické společnosti STRV působící v Kalifornii. A mohl bych takto pokračovat dál.

Jak se celkově výuka na Fakulta informatiky a managementu změnila a posunula? Jsou nějaké vyloženě nové obory?
Rozvíjíme samozřejmě obory, které máme. Ty jsou klíčové, jako aplikovaná informatika, informační management, ekonomika a management, management cestovního ruchu. Ale před rokem a půl jsme otevřeli nový studijní program s názvem Datová věda, který jsme si identifikovali jako poměrně progresivní obor, o který je obrovský zájem.

Takže letos nám budou končit první absolventi navazujícího magisterského studia a budeme pouštět do světa první datové vědce.

Čtěte také

Je složité dostat se na vaši fakultu a uspět?
Neřekl bych, že je to nějak složité. Samozřejmě jsou studijní program o které je větší zájem, a jiné, o které je ten zájem menší. Zatím nemáme problém naše směrná čísla naplňovat. Řekl bych, že zásadní problém je se studijní úspěšností. Protože ne každý tempo studia zvládne. Ne každému vybraný studijní obor sedne.

Takže se občas musíme s některým ze studentů rozloučit. Ovšem nejsou to nějaká velká čísla a problém.

Jak bude výuka u vás na fakultě vypadat v dalších letech? Plánujete nabídnout nějaké nové obory?
V současnosti připravujeme studijní program do oblasti informační bezpečnosti, což je opět velmi žádaný obor. Tam máme cíl tak během jednoho roku získat novou akreditaci. Máme dokonce i projekt, který tuto akreditaci podporuje a budeme schopni vybavit různé laboratoře pro trénink bezpečnostních opatření. To je náš nejbližší cíl.

Čtěte také

A chystáme také akreditaci doktorského studijního programu navazujícího na náš studijní program Ekonomika a management.

Udržujete i nějaké vztahy se zahraničními fakultami? Jak toho můžou studenti využít?
Zahraničních partnerů máme v současnosti něco přes 100. Studenti mají šanci vyjíždět na zahraniční mobility, ať už jsou to studijní stáže nebo stáže praktické. Těch destinací je celá řada, byli jsme takovým průkopníkem spolupráce s Taiwanem a můžeme říct, že tam spolupráce funguje velmi dobře.

Je to velmi oblíbená destinace našich studentů, ale zároveň i těch taiwanských, kteří přijíždějí k nám. Každý rok si kolem stovky studentů vyměníme s nejrůznějšími kouty celého světa.

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové
je jednou ze čtyř součástí Univerzity Hradec Králové. V roce 2000 se transformovala z původní Fakulty řízení a informační technologie působící od roku 1993. Fakulta zajišťuje výuku a podílí se na výzkumu v oblasti informačních technologií a managementu.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související