Filip Nerad: Italská nevěsta pro evropské lidovce

31. srpen 2018

Volby do Evropského parlamentu se sice uskuteční až za devět měsíců, v Evropské unii se ale už pomalu rozjíždí formování volebních šiků a hledání volebních lídrů.

Při sledování současných evropských debat asi nikoho nepřekvapí, že mezi hlavní témata nadcházejících voleb bude patřit migrace. Pokud nebude tématem zcela dominantním. Na to chtějí vsadit hlavně evropští nacionalisté.

Luboš Palata: Orbán a Salvini, vrána k vráně sedá

Zleva Maďarský premiér Viktor Orbán a italský ministr vnitra Matteo Salvini

Viktor Orbán ušel politicky hodně dlouhou cestu, říkal jsem si, když jsem ho v úterý večer viděl, jak si plácá po zádech s Matteem Salvinim, italským ministrem vnitra a šéfem strany Liga, které se teprve několik let neříká neofašistická.

Jasně to ukázalo setkání jejich vycházející hvězdy, italského vicepremiéra, ministra vnitra a šéfa krajně pravicové Ligy Mattea Salviniho s politicky stejně orientovaným předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem. V Miláně ohlásili plán vytvořit pro unijní volby antiimigrační frontu podobně smýšlejících stran. Salvini ji pracovně nazývá Ligou lig.

Volební spojení těchto dvou nejviditelnějších a nejslyšitelnějších kritiků Bruselu má ale několik háčků. Oba svorně prohlašují, že jejich cílem je, aby do Evropy nepřišel už ani jeden migrant. Zcela se ale rozcházejí v názoru na to, co dělat s těmi, kteří v unii už jsou.

Nová italská vláda, jíž je Salvini neoficiální hlavou, striktně požaduje přerozdělování migrantů po Evropě. Neváhá přitom unii vydírat zastavením italských plateb do evropského rozpočtu nebo uzavřením přístavů pro lodě unijní protipašerácké operace Sophia.

Jak se kruh uzavře

Orbán naproti tomu přijetí byť jen jediného uprchlíka rezolutně odmítá a neváhá kvůli tomu jít spolu s ostatními státy Visegrádské čtyřky do otevřeného střetu s Evropskou komisí. Maďarský premiér navíc avizoval, že nehodlá opouštět Evropskou lidovou stranu. Jeho Fidesz tam sice platí za zlého hocha a čelí výzvám k vyloučení. Křídla nejsilnější evropské frakce ale Orbánovi poskytují ochranu před unijní ostrakizací, jaké teď čelí Polsko.

Thomas Kulidakis: Politická budoucnost na cestě z Itálie

Viktor Orbán a Matteo Salvini

Starověký cestovatel se na Apeninském poloostrově mohl spolehnout na systém silnic, které ho vždy dovedly do Říma.

Jaký má tedy smysl ohlášený plán evropského mistra populismu a jeho korunního prince, jak Orbána a Salviniho nazval server Politico? V případě italského politika je to zjevně snaha koncentrovat síly kritiků Evropské unie, vytěžit co nejvíc hlasů nespokojených Evropanů a otočit po volbách kormidlo unijní politiky proti současnému kurzu.

Momentálně roztříštěné hlasy odpůrců unie jejich větší vliv vylučují. Zda se dají spojit i jinými tématy než jen odmítáním migrantů a omíláním tvrzení o bruselského diktátu, je ale otázkou.

Orbán by zase rád posunul nyní centristické evropské lidovce více doprava. Vzhledem k tomu, že průzkumy v unijních volbách předpovídají posílení eurokritiků na úkor evropských socialistů a dalších tradičních stran, mohla by se Salviniho Liga lig stát potenciální povolební nevěstou pro evropské lidovce. Taková aliance se teď možná jeví jako nemyslitelná. Stejně nemyslitelně se ale nedávno jevil i brexit nebo Donald Trump v Bílém domě.

Zdeněk Velíšek: Macronova domácí autorita ochabuje

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Pro evropské státníky skončila nejen jejich osobní, ale i evropská dovolená.

Za svého úhlavního nepřítele vyhlásil dvojblok Salvini-Orbán francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. V intencích své protiuprchlické rétoriky ho označují za vůdce tábora, který podporuje migraci do Evropy.

Šéf Elysejského paláce a jeho emisaři v posledních měsících objíždějí kontinent a hledají spojence pro vytvoření prounijní liberální formace. Ta má být ve volbách protiváhou právě evropským populistům a nacionalistům. Hozenou rukavici z Itálie a Maďarska proto Macron s radostí zvednul. Na vymezování se vůči Salvinimu a Orbánovi může postavit svou kampaň jak v Evropě, tak doma, kde čelí útokům Italovy spojenkyně Marine Le Penové.

Hlavním favoritem květnových voleb do Evropského parlamentu jsou zatím podle průzkumů dál evropští lidovci. Berlín už vypustil do tisku pokusný balonek, že jejich prominentní členka, kancléřka Angela Merkelová, by chtěla, aby se volebním lídrem lidovců stal Němec. Je tomu prý ochotná obětovat i ambice Německa na vedení Evropské centrální banky.

Filip Nerad

Poslední jméno, které Merkelová podle tamních médií na post pravděpodobného nástupce Jeana-Claudea Junckera podporuje, je šéf lidoveckých europoslanců Manfred Weber. Ten je zároveň místopředsedou bavorských křesťanských socialistů. A ti mají blízko k Salvinimu a Orbánovi. Pomyslný kruh se tak může uzavřít.

autor: Filip Nerad
Spustit audio