Filip Nerad: Juncker chce Evropu, která své občany chrání, ale není uzavřenou pevností

12. září 2018

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přednesl před současným europarlamentem svůj poslední projev o stavu Evropské unie.

Představil ambiciózní vizi unie jako globálního mezinárodního hráče a eura jako silného světového platidla. Zároveň by si přál jednotnou unii, která překoná rozpory mezi severem a jihem i východem a západem. Problémem ovšem je, že k rozdělování unie a její nejednotě mnohdy přispěla právě Junckerova komise.

Nejviditelnějším příkladem rozkližování evropského bloku je postup komise při řešení migrace a její zatvrzelost v otázce přerozdělování žadatelů o azyl. A netvrdí to jen odpůrci kvót ze střední Evropy. To, že unii zbytečně dělí, opakuje už i předseda Evropské rady Donald Tusk, spolu s Junckerem jeden ze tří nejvyšších představitelů unie.

Nynější návrhy komise se týkají razantního navýšení počtu příslušníků evropské pobřežní a pohraniční stráže a posílení jejich pravomocí. Akceschopnější má být také unijní azylová agentura a navracení ekonomických migrantů bez nároku na ochranu.

Požadavek na zrychlení návratové politiky je evergreenem, který nechyběl v závěrech snad žádné unijní schůzky k migrační tematice za poslední roky. V reálu ale podle agentury Frontex odmítnutých žadatelů v Evropě přibývá a státy se jich nedokážou zbavovat.

Varování: nacionalismus vede k nenávisti

Nová není ani myšlenka posílení pohraniční stráže na 10 tisíc lidí. Původně je komise navrhovala nabrat do roku 2027. Teď je chce mít na hranicích a v pobřežních vodách do dvou let. Pro unii by to znamenalo zvýšit v tomto šibeničním termínu počet příslušníků šestinásobně. Výběrová řízení do unijních institucí byť na jedno jediné místo přitom někdy zaberou i více než rok.

Německo a Francie souhlasí s Junckerem – chtějí více integrace

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker předložil pět možných scénářů dalšího vývoje Evropské unie. Je ale zřejmé, která alternativa evropské budoucnosti je mu momentálně nejbližší, dočteme se v článku uveřejněném britskou agenturou Reuters.

Čas ovšem tlačí také ostatní návrhy, které Juncker ve Štrasburku nastínil. Evropský parlament skončí v současném složení v květnu. Nejpozději od začátku roku ale bude celá unie v brexitově-předvolební horečce.

Do té doby se potřebuje dohodnout s Brity na vzájemném rozchodu a komise se nevzdává ani naděje na prosazení unijního rozpočtu po roce 2020. Šance, že projdou ještě všechny nové iniciativy, tak není příliš velká.

Juncker před europoslanci prohlásil, že chce Evropu, která své občany chrání, ale není uzavřenou pevností, která by se obracela zády vůči těm, kteří potřebují mezinárodní ochranu.

Filip Nerad

Jenže v unii roste počet vlád a politiků, kteří naopak z Evropy takovou pevnost udělat chtějí a nepustit za její hranice žádného uprchlíka. Bez ohledu na to, zda nárok na ochranu má, nebo ne. Juncker i v této souvislosti varoval před nacionalismem, který vede k nenávisti. Nejobtížněji se tak zřejmě bude prosazovat jeho vize unie, která není rozdělená.

autor: Filip Nerad
Spustit audio