Filip Nerad: Na velikosti záleží. Alespoň u brexitu

15. leden 2019

Hlavní otázka u hlasování britských poslanců o brexitové dohodě už dlouho nezní, jak dopadne, ale jak moc tvrdou porážkou vlády skončí.

Každý jiný výsledek než zamítnutí by byl překvapením, ne-li zázrakem. Premiérce Mayové se nedaří přesvědčit odpůrce dohody o jejích výhodách, i když hrozí nepředvídatelnými následky divokého brexitu, nebo naopak úplným zastavením britského odchodu z unie.

Jan Fingerland: Theresa Mayová jako tragická hrdinka

Britská premiérka Theresa Mayová

Theresa Mayová varovala poslance, že nebudou-li hlasovat pro její dohodu s EU, hlasují pro zrušení brexitu. Stejně tak mohla dodat, že hlasují o její politické budoucnosti.

To by si většina Britů podle posledních průzkumů sice přála, politická elita země je ale odhodlaná dotáhnout rozhodnutí referenda z roku 2016 až do konce. Jen se nemůže shodnout jak.

Že Theresa Mayová a její vláda nemají situaci kolem brexitu ve sněmovně pod kontrolou, demonstrovaly nedávné parlamentní porážky, které kabinetu svazují ruce ohledně dalšího brexitového počínání.

Den před samotným hlasováním pak doložila rozkol v řadách vládních konzervativců rezignace jejich parlamentního whipa Garetha Johnsona. Tedy muže, jehož úkolem bylo shánět poslanecké hlasy pro vládu. Místo toho kvůli nesouhlasu s dohodou raději odstoupil. Stal se tak už třináctým významným konzervativcem, který kvůli rozvodové smlouvě s unií složil svůj úřad.

Spořádaný brexit?

Jan Bednář: Británie den před hlasováním

Brexit

Pouhý jeden den před osudovým hlasováním v Dolní sněmovně britského parlamentu nejsou perspektivy premiérky Mayové nijak oslnivé.

Zatímco Johnson rozšířil už známé řady odpůrců dohody, z jejich šiku se premiérce podařilo přetáhnout jen hrstku zákonodárců. Vládní vyhlídky potápí hlavně skutečnost, že kromě nemalé části konzervativních poslanců na svém nesouhlasu s dohodou dál trvají i severoirští unionisté, kteří Mayové dosud zajišťovali ve sněmovně většinu.

Počítat moc nemůže ani s pomocí opozice. Části se nelíbí dohoda samotná, část doufá, že její odmítnutí povede ke druhému referendu, a šéf labouristů Jeremy Corbyn živí sen, že krach vlády vyvolá předčasné volby, které ho dostanou do Downing Street 10. To je ale opravdu zatím jen sen.

Co se bude po klíčovém hlasování dít, bude záviset i na tom, o kolik hlasů ho premiérka prohraje a jaké dodatky k dohodě poslanci schválí. V případě předpokládané porážky tak lidově řečeno „na velikosti záleží“.

Petr Hartman: Brexit ve stylu „jak vy k nám, tak my k vám“

Brexit

Jak se budete chovat vy k nám, tak se my budeme chovat k vám. V tomto duchu se nesou přípravy na odchod Velké Británie z Evropské unie.

Pokud by dohoda neprošla jen těsně nebo o desítky hlasů, skýtalo by to vládě naději, že při opakovaném hlasování o novými garancemi doplněném návrhu a upravené vizi budoucích vztahů má šanci dohodu na druhý pokus protlačit. Hlavně se ale nezačne kývat židle pod samotnou premiérkou, protože takový výsledek by vláda podle mnoha signálů brala jako úspěch a opozici by nedal dostatečnou munici pro její sesazení.

Většina předpovědí však predikuje kabinetu porážku o více než sto hlasů. BBC nebo Sky News dokonce spočítaly, že podle nejčernějšího scénáře může prohrát rozdílem téměř 230 hlasů. A to by byl debakl, jaký britská vláda minimálně za poslední století nezažila.

Filip Nerad: Mayová politicky přežila. Zatím

Theresa Mayová

Britská premiérka žije. Myšleno politicky, samozřejmě. Pokus o sesazení vlastními poslanci ustála, i když její pozice je nadále velmi otřesená.

Za normálních okolností by tak dramatická porážka v natolik důležitém hlasování v Británii automaticky znamenala rezignaci premiérky. Ta samozřejmě může přijít. Jenže Spojené království se v normální situaci nenachází a Mayová v uplynulých týdnech prokázala, že je bojovnice.

I když v takovém případě bezpochyby vzroste tlak na její odstoupení a opozice určitě vyvolá hlasování o nedůvěře, nelze vyloučit, že se premiérka pokusí dotáhnout svůj úkol do konce. Třeba i za cenu slibu své pozdější abdikace. Na rozdíl od mnoha svých oponentů si je totiž zjevně vědoma odpovědnosti za osud své země.

Dobře ví, že hledání nového konzervativního lídra před vystoupením by brexitovou krizi ještě prohloubilo a přiblížilo hrozbu chaotického opuštění unie. A tomu se většina ostrovní politické scény včetně premiérky chce vyhnout.

Filip Nerad

Ambiciózní prohlášení všech kritiků Mayové, že s Bruselem vyjednají lepší smlouvu, jsou navíc pouhou chimérou. Jiné podmínky rozchodu než ty, co jsou teď na stole, unie Británii nedá. I to premiérka na rozdíl od jiných už pochopila.

Pokud chtějí Britové spořádaný brexit, budou muset vzít to, co dojednala. Nebo požádat o odložení či úplné zastavení svého odchodu. Kterou z těchto cest se vydají, ukáže i to, jak jejich volení zástupci Mayové naloží.

autor: Filip Nerad
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.