Fotbalové Euro 2016 míří do finále. Sledujte ho zdarma ve formátu Ultra HD

8. červenec 2016

Zjištění, která televize bude ostře sledovaný duel s Portugalskem vysílat, může být pro řadu diváků překvapivé.

V neděli 10. července vyvrcholí fotbalové Euro 2016, kdy se postaví proti sobě Portugalsko a vítěz včerejšího duelu s Německem, tedy Francie. Vůbec poprvé budou mít možnost sportovní fanoušci sledovat tuto významnou sportovní událost v Ultra HD rozlišení i v České republice a na Slovensku. Formát Ultra HD přináší v současné době nejvyšší možnou obrazovou kvalitu, takzvaný formát 4K, což je čtyřikrát více detailů než u formátu Full HD.

Nedělní finále Eura bude možné sledovat zcela bezplatně a také legálně. Má to ale háček. K tomu, aby se zájemci z obou zemí bývalé federace k formátu Ultra HD dostali, budou muset mít zajištěný satelitní příjem z pozice 42 stupňů západně, konkrétně z družice Türksat 2A. A to bude pro řadu diváků zásadní problém. V České republice je totiž populární satelitní příjem zejména z pozice 23,5 stupně východně v kombinaci s 19,2 stupně východně. Tito diváci bohužel nemají díky pevnému nasměrování paraboly možnost svou anténu natočit.

Ukázka z vysílání nekódovaného kanálu TRT 4K

Zápas mezi Portugalskem a Francií se bude vysílat bezplatně ve formátu Ultra HD na kanálu TRT 4K, tedy turecké veřejnoprávní televizi Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu. Diváci se mohou těšit na kvalitu obrazu s rozlišením 3840x2160 pixelů. TRT 4K vysílá se dvěma jazykovými stopami – Dolby Digital (datový tok okolo 250 kbps) a AAC (79 kbps). Většina českých diváků bude zápas sledovat na kanálu ČT Sport HD, případně na verzi s klasickým rozlišením, které jsou dostupné v rámci všech distribučních kanálů.

Parametry příjmu: Türksat 2A (42 stupňů východně), 12123/H, SR 15000, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA), ID TURKSAT 4K HEVC

autor: lukpo
Spustit audio