Frankl: Je pochopitelné, že se televize snaží vyjednat nejlepší cenu

2. červenec 2007

Od včerejška mohou pozemní digitální televizní vysílání naladit kromě Prahy, Brna, Ostravy a Domažlic také obyvatelé Ústí nad Labem. V rámci multiplexu A vysílají celoplošné televizní stanice a jednotlivé okruhy Českého rozhlasu. Hostem ranního rozhovoru Rádia Česko byl Michal Frankl, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu. Uvnitř: Rozhovor v MP3

Ústecko je pátou oblastí v České republice, kde je digitální vysílání. Proč jste vybrali tuto oblast právě teď?
V příhraničí s Německem nejdříve hrozí rušení rozbíhajícím se digitálním vysíláním jednak německé televize a jednak německého rozhlasu. To bude rušit českou analogovou televizi.

To znamená, že by tam chytali například saský rozhlas a saské televize, nikoliv české?
Spíš by to bylo tak, že by ty současné analogové programy byly v mnohem horší kvalitě, než byli zvyklí. A ono to tak za několik týdnů bude. Někde by se mohly zcela ztratit.

Michal Frankl

A tím, že se začalo digitálně vysílat, se tento problém odstraní?
Je nepochybné, že diváci, kteří si pořídí set-top-boxy, které jsou podmínkou pro příjem digitálního signálu, nebudou tyto problémy mít, protože budou chytat v této chvíli čtyři programy České televize na frekvencích, které jsou mezinárodně zkoordinovány a kde ten problém rušení nevznikne. V nejbližších dnech se zřejmě jako pátý program přidá ještě Nova, ale tam jsou určité problémy v dohodě za cenu vysílání.

Oproti původnímu záměru Nova nezačala na Ústecku vysílat digitálně, protože se nedohodla s provozovatelem vysílače, společností Radiokomunikace, na finančních podmínkách. Nova tvrdí, že jí byly prezentovány pouhé čtyři dny před zahájením vysílání. Co říkáte na tyto argumenty Novy?
Já samozřejmě nechci hodnotit ekonomický spor dvou soukromých společností. Ale je pravda, že ta situace, v které se celkově nacházíme s digitálním vysíláním, je složitá. Televize jsou v této chvíli nuceny, aby vysílaly souběžně. To znamená, aby platily šíření signálu jak analogově, tak i digitálně. Přináší jim to dodatečné, ne úplně zanedbatelné náklady. Je tedy pochopitelné, že se snaží vyjednat co nejvýhodnější cenu.

Jde to udělat jinak, než že by televize vysílaly současně analogově i digitálně? Asi ne...
My samozřejmě do budoucna počítáme s tím, že až začne státem řízený přechod na digitální vysílání, tak v jednotlivých oblastech bude přesně stanoveno období takzvaného souběhu. To znamená, kdy bude vysílán ještě analogový, ale už i digitální signál. Období souběhu by mělo být relativně krátké, tak aby se vyřešily problémy s dokrytím, aby to firmy finančně nezatěžovalo víc, než je nezbytně nutné.

To znamená, že i v oblastech, ve kterých se teď vysílá digitálně, se současně vysílá i analogově?
Problém je, že oblasti, které jste vyjmenovala - Praha, Brno, Ostrava, Domažlice a teď celé severní Čechy - jsou ještě jakýsi předstupeň toho státem řízeného procesu digitalizace. Jsou to všechno pilotní projekty nebo experimentální vysílání. To znamená, že ještě nejdou podle technického plánu přechodu a postup závisí v zásadě na dobrovolnosti všech zúčastněných. Samozřejmě v Praze, v Brně, v Ostravě, kde to řádné digitální vysílání nebylo v pravém slova smyslu zahájeno v plném rozsahu tak, aby nahradilo všechny existující programy, vůbec neexistuje představa o vypnutí analogového vysílání. Třeba v Ostravě nebo Brně není vůbec dostupná Prima. V případě Domažlic, kde se řeší právě problém rušení, a podobné je to v Ústí, se termín hledá. Konkrétně v Domažlicích už bylo dosaženo dohody, že dojde k vypnutí programů ČT1, ČT2 a Novy ke konci prázdnin, tedy 31. srpna. Prima tam bude vysílat analogově i dál, protože nemá digitální pokrytí. Tady ty oblasti řeší aktuální problém, aby diváci nepřišli o vysílání televize v kvalitě, na kterou byli zvyklí. Není to ten standardní postup, kterým jako celá Česká republika přejdeme k digitálnímu vysílání.

Mluví se hlavně o televizích. Znamená to, že s rádii žádný takový problém neexistuje?
Situace s rádii je trošičku jiná, protože tam je výrazně větší soubor kmitočtů, po kterých mohou být šířeny. V zásadě záleží na obchodní politice jednotlivých rádií, kdy se rozhodnou pustit do digitalizace. Tam není zahájení digitálního rádiového vysílání podmíněno vypnutím analogového.

Děkuji za rozhovor.

autoři: mvo , lbu
Spustit audio