Galerie 20

12. listopad 2012

Vysíláno do srpna 2010.

Velký dokumentární cyklus Galerie 20 nedostal svůj název náhodně. Jde o spojení dvaceti let od tzv. Sametové revoluce a o 20 portrétů osobností, kterým posledních 20 let změnilo život (profesní či soukromý).
Listopad 1989 pro ně znamenal zásadní obrat osudu. Mohli začít realizovat za totality nerealizovatelné, svoboda před nimi otevřela nové obzory, ale také nutnost řešit nové problémy.
Galerie 20 rozhodně nechce přinést reprezentativní vzorek dvaceti nejvýznamnějších postav posledních let (např. záměrně se vyhýbá politikům). Spíše se snaží pojmenovat nejdůležitější témata nové doby a pro každé téma najít nejvýstižnějšího představitele.
"Co by nebylo, nebýt "Listopadu", a to v pozitivním i negativním slova smyslu", ptají se tvůrci Galerie 20. Spolu se svými respondenty se "jen" pokoušejí mapovat, jak se proměnil náš svět, co vše vnesla demokracie do lidských osudů.

Stopáž:
30 - 40 minut

Moderují:
viz níže

Historie:
V "Galerii 20" jsme, v průběhu roku 2009, jednotlivé osobnosti představili. Od konce března 2010 jsme vysílali reprízy.

Ivan Kraus (PREMIÉRA 5.10.2009, REPRÍZA: 18.4.2010)
Jan Ruml
(PREMIÉRA 12.10.2009, REPRÍZA: 28.3.2010)
Ivan Douda
(PREMIÉRA 19.10.2009, REPRÍZA: 11.4.2010)
Stanislav Komárek (
PREMIÉRA 26.10.2009, REPRÍZA: 25.4.2010)
Tomáš Cikrt
(PREMIÉRA 2.11.2009, REPRÍZA: 2.5.2010)
Jan Pirk
(PREMIÉRA 9.11.2009, REPRÍZA: 9.5.2010)
Josef Klíma
(PREMIÉRA 16.11.2009, REPRÍZA: 16.5.2010)
Aleš Březina
(PREMIÉRA 23.11.2009, REPRÍZA: 23.5.2010)
Růžena Hajnová
(PREMIÉRA 30.11.2009, REPRÍZA: 30.5.2010)
Mathilda Nostitzová
(PREMIÉRA 7.12.2009, REPRÍZA: 6.6.2010)
Martin Charvát
(PREMIÉRA 14.12.2009, REPRÍZA: ... )
Jan Graubner
(PREMIÉRA 21.12.2009, REPRÍZA: 4.4.2010)
Ludvík Hess
(PREMIÉRA 28.12.2009, REPRÍZA: 13.6.2010)
Vlasta Horváth
(PREMIÉRA 1.1.2010, REPRÍZA: ...)
Stanislav Bernard
(PREMIÉRA 11.1.2010, REPRÍZA: 20.6.2010)
Helena Illnerová
(PREMIÉRA 18.1.2010, REPRÍZA: ...)
Fero Fenič
(PREMIÉRA 25.1.2010, REPRÍZA: 27.6.2010)
Marie Svatošová
(PREMIÉRA 1.2.2010, REPRÍZA: 11.7.2010)
Vlastimil Ježek
(PREMIÉRA 8.2.2010, REPRÍZA: 18.7.2010)
Marie Vodičková
(PREMIÉRA 15.12.2010, REPRÍZA: ...)

MODERUJÍ:
Galerii 20 vytváří široký tým nejlepších českých dokumentaristů napříč celou republikou. Patří do něj zástupci pražské redakce ČRo i téměř všech regionálních studií, včetně účinné posily z řad stálých externistů.
Autory představujeme jejich krátkou profesní charakteristikou:

Hana SOUKUPOVÁ
Vystudovala národopis na FF UK Praha. Pracovala jako knihovnice regionálního oddělení Státní vědecké knihovny v Českých Budějovicích.
V roce 1991 nastoupila jako redaktorka Českého rozhlasu - České Budějovice.
Věnuje se regionální literatuře. V oboru dokumentárních a publicistických pořadů sledovala problematiku našich krajanů v zahraničí. Zabývá se také otázkou pěstounské péče a dětí bez domova. Je autorkou publikace "Prožívat několik životů" (autentická svědectví z pěstounských rodin).

PhDr. Hana Soukupová

Ondřej VACULÍK
Původní profesí stavař s pozdější specializací na památkové objekty. Po roce 1990 pracoval v redakci Literárních novin odkud přešel, v roce 2000, do Českého rozhlasu Plzeň.
Jeho hlavním oborem je publicistika. Rozhlasové dokumenty, tvořené zejména publicistickými a reportážními postupy, začal dělat v Plzni v autorském cyklu "Odkazy minulosti" a jako "Výlety s Vltavou". Významně přispěl také do řady "Nedělní kaleidoskop" Českého rozhlasu Plzeň. Vydal dvě prozaické knihy. V rozhlase, ale i v tištěných médiích, je rovněž komentátorem a fejetonistou.

Logo

Daniel MORAVEC
Zkušený redaktor, který se měl možnost, za dobu svého působení v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu, seznámit s mnoha profesemi i rozhlasovými žánry. Má rád živé vysílání. Je talentovaný dokumentarista, držitel několika cen za rozhlasové pořady. Od září opustil jižní Čechy a je novým kolegou v Redakci slovesného vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha. Kromě dokumentů spoluvytváří také nový sobotní odpolední blok "Na vlně pohody".

Logo

Alena ZEMANČÍKOVÁ
Původní profesí divadelní dramaturgyně. Po letech tzv. manuálních zaměstnání pracovala v Západočeském divadle v Chebu. Dalších deset let strávila v Českém rozhlase - Plzeň. V Literárně-dramatické redakci ČRo 3 - Vltava je angažována od ledna 2004. Snaží se propojovat klasickou literárně redakční práci s postupy dokumentu a reportáže ve jménu co nejvyšší autenticity rozhlasového tvaru. Píše povídky a rozhlasové hry.

Logo

Michal BUREŠ
Od dětství trávil všechny volné chvíle ve společnosti tranzistoráku SOKOL naladěného na stanici Praha, dnes Český rozhlas 2 - Praha. Na Divadelní fakultě brněnské JAMU vystudoval obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika v ateliéru Prof. Antonína Přidala. Věnuje se rozhlasové režii v Českém rozhlase Olomouc. Točí literárně-dramatické i dokumentární pořady, působí jako pedagog na JAMU.

Logo

Helena DUBNIČOVÁ
Profesní kariéru začínala v Redakci humoru a satiry v tehdejším Československém rozhlase. Jako dlouholetá redaktorka Redakce slovesného vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha se autorsky i redakčně podílí na pořadech Radiodárek, Voskování, Nedělní šálek kávy, Dva v Africe a další. Vymyslela a spolu s redakcí i realizovala, soutěž o nejpříjemnější ženský a mužský hlas: Lady Radio - Radio Man.

Logo

Kateřina ONDROUŠKOVÁ
Vystudovala rozhlasovou a televizní dramaturgii a scenáristiku na JAMU v Brně. Ještě za studií přijala místo na pozici tiskové mluvčí činohry Národního divadla. Pro Český rozhlas připravuje většinou pořady, které mají blízký vztah k divadlu. Je autorkou mimo jiné dokumentů z cyklu Za divadlem a řady Pátečních večerů věnovaných výrazným osobnostem českého divadelního umění. Úspěšné byly také její pořady z cyklu ČRo 3 - Vltava Ismy po česku: Workoholismus, Exhibicionismus a zejména Alkoholismus, který získal cenu posluchačů v anketě Dokument roku 2005.

Logo

Petra HYNČÍKOVÁ
Je absolventkou Západočeské univerzity v Plzni, na Vyšší odborné škole absolvovala obor tvorba textu a scénáře. Od roku 2004 pracuje v plzeňském studiu Českého rozhlasu, nejprve v redakci zpravodajství, po třech letech zakotvila v redakci kultury. Pro ČRo 2 - Praha připravuje například pořady z cyklu Dobrá vůle. Nejvíce ji zajímá propojení slova a hudby, vážná hudba, hudební divadlo a aktuální dění v kultuře.

Logo

Radim NEJEDLÝ
Působí jako slovesný režisér a dokumentarista v Českém rozhlase Brno. Studoval Fakultu žurnalistiky na Karlově univerzitě v Praze, absolvoval půlroční studijní pobyt na University of Glamorgan ve Velké Británii. Po rozhlasových začátcích v redakci zpravodajství se zaměřil na kulturní publicistiku a dokumentární tvorbu. Je také jedním z dramaturgů dokumentární části cyklu Hry a dokumenty nové generace, který vysílá Český rozhlas 3 - Vltava v rámci pořadu Čajovna.

Radim Nejedlý

Bronislava JANEČKOVÁ
Začínala v Československém rozhlase jako redaktorka a moderátorka pořadů pro mládež a stereofonních pořadů. V roce 1985 přešla jako publicistka a dokumentaristka Československé, později České televize. Současně po celou dobu externě spolupracovala s Českým rozhlasem na přípravě publicistických a dokumentárních pořadů, jedním z jejích největších projektů byl 365 dílný cyklus Rok v dopisech, který vysílala stanice Vltava v roce 2006. V témže roce se do rozhlasu vrátila, a to na pozici šéfredaktorky stanice ČRo 2 - Praha.

Bronislava Janečková

Jaroslava HALADOVÁ
S rozhlasovým mikrofonem vyrazila poprvé do ulic v zimě roku 2000. Ambice nebyly veliké, úkol na začátečníka přesto ne úplně jednoduchý - natočit a posléze sestříhat anketu tak, aby ji přísným uchem schválila Miluše Tikalová, vedoucí rozhlasového oddělení elévů. V roce 2002 se stala členkou tvůrčího týmu programové řady pro mladé posluchače Čajovna ČRo 3 - Vltava. Od roku 2005 je zaměstnaná na Vltavě jako slovesná redaktorka a kromě Čajoven připravuje čas od času dokumenty do řad Jeden den s..., Otazníky nebo Dobrá vůle.

Logo

Andrea HANÁČKOVÁ
Žije v Olomouci. Po brněnských rozhlasových začátcích se věnovala hlavně dokumentárním pořadům pro Český rozhlas Vltava (např. cyklus Cesty, Za divadlem). Žačka dokumentaristů Zdeňka Boučka a Jitky Škápíkové se v posledních letech zabývá českým i světovým rozhlasovým dokumentem a featurem především teoreticky na půdě Univerzity Palackého. Momentálně matka na plný úvazek, natáčí zhruba jeden dokument ročně a těší se, že jich brzy bude víc (pořadů, dětí už ne).

Logo

Jan HERGET
Je redaktorem domácího zpravodajství Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. S ČRo 2 - Praha spolupracuje jako autor dokumentů, jeho poslední prací byl pořad k nedožitým 60. narozeninám herečky a zpěvačky Laďky Kozderkové. Vystudoval činoherní herectví na JAMU v Brně, po absolutoriu byl několik let členem souboru Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Herecké profesi se čas od času věnuje stále.

Logo

Lenka JAKLOVÁ
Vystudovala Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Celý život komunikuje: ať už v profesi rozhlasové redaktorky a dramaturgyně, nakladatelské redaktorky, externí pedagožky, nezávislé publicistky i v oblasti public relations. Nejdéle, nejraději a nejsvobodněji spolupracuje s Českým rozhlasem. V 90. letech se opakovaně vracela do Izraele a natáčela dokumentární pořady a cykly (Zrození státu, Fenomén atentát, Piloti s Davidovou hvězdou). Je autorkou několika knih, mimo jiné portrétu Ivy Bittové (Academia 2000). V životě i v profesi vyhledává lidi, kteří mimoděk naplňují krédo: "Vliv je víc než moc."

Logo

Tomáš ČERNÝ
Do rozhlasu ho přivedla touha sdělovat, touha pracovat se zvukem, touha mluvit s lidmi. Postupem doby, přes vysílání pro děti, práci vysílacího technika a programového hlasatele, převládla ta poslední a od června 2009 je členem Redakce slovesného vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha. Jeho doménou jsou především větší reportáže poznávacího charakteru, což se promítá i do výběru témat dokumentárních pořadů. Je držitelem několika ocenění jak za publicistickou, tak dokumentární tvorbu. Vedle soustředěné redakční práce je také autorem a průvodcem programu "Pestrá sobota" či magazínu o rozhlasovém světě RozHraní. Velice rád využívá bohatý archivní fond zvukových nahrávek a pracuje s nimi nejen pasivně, ale rovněž jako s podněty pro současné reportáže.

Logo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.