GRAFIKA: Digitální rozhlas už je ve Velké Británii populárnější než analogové rádio

17. květen 2018

Britská BBC na webu připomněla, že vláda se pravděpodobně začne zabývat přezkoumáním opuštění analogového pásma VKV. V nejbližších letech však není realizace tohoto kroku pravděpodobná.

Objem poslechu digitálního rozhlasového vysílání je ve Velké Británii vyšší než u analogového vysílání na FM a AM rozsazích. Ukázaly to dnes prezentované výsledky Rajar za první kvartál letošního roku. Objem poslechu digitálního vysílání na všech platformách dosáhl hodnoty 50,9 %, což je v meziročním srovnání nárůst o více než tři procenta. V celkovém objemu 50,9 % se digitální rádio DAB a DAB+ podílí hodnotou 36,8 %, s 9,3 % je on-line a 4,8 % má digitální TV.

Nejpopulárnějšími rozhlasovými stanicemi z kategorie „Digital Only“ jsou BBC 6 Music, Kisstory a Heart 80s. Většina posluchačů ve Velké Británii má v současné době přístup k více než padesáti stanicím šířeným digitálně, v některých velkých městech až sedmdesáti programům. Britský veřejnoprávní rozhlas a televize BBC na webu v této souvislosti připomíná, že vláda pravděpodobně zváží přezkoumání vysílání v pásmu VKV. Jedním dechem však BBC dodává, že v blízké budoucnosti není pravděpodobné právě vypnutí analogové distribuce.

autor: lukpo
Spustit audio