Hanuš: Plán digitalizace bude až 15. července

14. červen 2006

Technický plán přechodu na digitální vysílání, jeden z nejdůležitějších dokumentů, které upravují digitalizaci v českých podmínkách, bude zveřejněn až 15. července. Na zasedání Rady České televize to řekl Pavel Hanuš, který má digitalizaci v rámci veřejnoprávního média na starosti.

Informace o zveřejnění TPP v polovině července zazněla v rámci projednávání bodu, v němž se kontrolní orgán České televize zajímal o postup digitálního vysílání v rámci veřejnoprávního média. "Česká televize udělala z hlediska přípravy na DVB-T obrovský kus práce," uvedl Hanuš.

Až bude technický plán předložen k veřejné diskusi, připraví Česká televize implementační scénář, naplňující podmínky plánu. Finální podoba TPP po zapracování připomínek veřejnosti bude známa zřejmě v září nebo v říjnu.

"Česká televize od podzimu zintenzivní informační činnost v tom smyslu, že se vypíná analog a zapíná se digitální signál," oznámil dále Hanuš. Digitalizaci se budou věnovat i zpravodajské pořady veřejnoprávní televize. Hanuš se již v této věci sešel s ředitelem zpravodajství Zdeňkem Šámalem. "Budeme dělat maximum pro to, aby maximum lidí bylo informováno," konstatoval Hanuš.

Vedoucí projektu digitalizace také potvrdil, že se televize veřejné služby už rámcově shodla s dalšími subjekty, že už v září tohoto roku bude zapnut digitální signál v Domažlicích. Tato oblast se musí řešit mimo technický plán přechodu, protože jde o naléhavou situaci, kdy dochází k rušení signálu z německé strany. "Pro Domažlice nastane switch-off (úplné vypnutí analogového signálu) možná v únoru, březnu 2007," poznamenal Hanuš.

Televize se podle technického ředitele Rudolfa Popa bude snažit, aby přechodová fáze, kdy vedle sebe bude vysílán digitální i analogový signál, co nejméně narušila analogové vysílání. Z toho důvodu se ČT brání i případnému přelaďování na dočasné analogové kmitočty. Ne vždy to ale bude technicky možné, proto Pop zároveň připomíná: "Česká televize musí do jisté míry obětovat analogové vysílání ve prospěch digitálního."

Rada České televize zprávu o průběhu digitalizace v ČT vzala na vědomí.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio