Hepburnovy mapy slibovaly zajímavé úlovky i pro DAB+, zatím jde ale spíše o zklamání

21. leden 2020

Předpověď pro dálkové šíření slibovala nejlepší podmínky v úterních odpoledních hodinách a následný postupný útlum. Lehce je v tuto chvíli zlepšený pouze severní směr.

Nad Českou republikou měly podle známých Hepburnových předpovědních map zavládnout v souvislosti s inverzním počasím opět mimořádné příjmové podmínky, a to zejména na severní a západní směry. To se ale bohužel prozatím nevyplnilo, respektive spíše jen částečně. Redakce portálu Digitální rádio zaznamenala v uplynulých hodinách zlepšený signál pouze v případě DAB+ multiplexu rbb z Callau na kanálu 10B a tradičně i Polskie Radio na kanálu 11C ze Zaganě. 

Pokud by předpověď vyšla, musel by být nejlepší dálkový příjem pro lovce signálů právě v těchto hodinách a nebyla by vyloučena ani přítomnost signálu ze zemí Beneluxu. O tom, že to možné je, se přesvědčili v uplynulých měsících čtenáři portálu Digitální rádio již několikrát. Během inverze navíc dochází i k negativním vlivům, kdy dálkový příjem ruší místní signály. V digitální éře pak dochází k tomu, že na daném kanálu je znemožněn příjem vysílání úplně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související