Hermes: Češi chtějí základní set-top-boxy

4. květen 2006

Většina lidí při koupi set-top-boxu sáhne po přijímači se základními funkcemi. Uvedlo to občanské sdružení Hermes s odvoláním na výsledky průzkumu, provedeného na přelomu ledna a února letošního roku. Nahrávat pořady přes set-top-box chce jen necelých šestnáct procent lidí.

Jednoduchý set-top-box, vybavený obvykle pouze elektronickým programovým průvodcem, zvolí 43 % lidí. O přijímače s pokročilejší výbavou se zajímá 30 % diváků. Pětina lidí si je však pořídí teprve tehdy, až bude reálně hrozit vypnutí analogového vysílání. Necelých devět procent je ochotno koupit set-top-box v okamžiku, kdy budou digitálně dostupné všechny celoplošně vysílající televize. Bezmála 21 % respondentů odpovědělo, že peníze za set-top-box vydají, až začnou vysílat nové digitální stanice, kterým RRTV nedávno udělila licence.

Průzkum také ukázal, že třicet procent lidí vůbec neví, kterou variantu digitálního vysílání si vyberou. Sympatie k jednotlivým možnostem příliš rozdílné nejsou: 28 procent lidí zvolí klasický pozemní příjem (DVB-T), 21 procent spoléhá na digitální kabelovou televizi (DVB-C) a 15,5 procenta na digitální satelitní příjem (DVB-S). O internetové televizi IPTV, kterou by chtěl v září nabídnout Český Telecom, zatím uvažuje pět procent lidí.

Češi k digitálnímu vysílání přistupují opatrně. Dvacet čtyři procent lidí hodlá počkat, až co řeknou na kvalitu DVB jejich známí, pětina lidí míní, že pořizovací náklady jsou příliš vysoké. Třicet procent lidí nemá o digitálním vysílání vůbec žádné informace a 32 procent Čechů spoléhá na to, že do vypnutí analogového signálu je ještě spousta času. "Neochota, či lépe řečeno nezájem o DVB-T v horizontu dvou let roste s přibývajícím věkem (výsledek ekonomické síly demografického segmentu). Nejvíce ekonomicky silná část populace (31-40 let) má nejmenší odpor k investici," vysvětluje zdrženlivost Čechů Hermes.

Naprostá většina dotázaných (58 %) slyšela o DVB-T v televizi, 37 procent se o něm dočetlo v novinách a časopisech. Informace na internetu čerpalo jen 22 % lidí, na rozhlas se spolehlo 13 % respondentů. Trochu kuriózní údaj je, že 0,4 procenta lidí o digitálním vysílání poprvé slyšelo v hospodě.

Celkově bylo provedeno 1250 rozhovorů, do závěrečného zpracování výzkumu bylo zařazeno 1227 rozhovorů. Výsledky výzkumu lze podle Hermesu interpretovat s výběrovou chybou 2,9 %.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio