Hradecké městské lesy mají práci s odklízením škod po vichřici Eberhard. Ale trápí je i nepořádek

1. duben 2019 13:01

Následky vichřice Eberhard stále odklízejí lesníci v hradeckých Městských lesích. Ta poškodila v několika lokalitách zhruba 3 tisíce kubíků dřeva. Ale kromě zpracování kalamity je zaměstnávají i neukáznění lidé, kteří v lese dělají nepořádek. 

„To, co my teď řešíme, tak mne mrzí," začíná smutně své vyprávění ředitel Městských lesů v Hradci Králové Milan Zerzán.

Městské lesy Hradec Králové oživí téměř 100 let starý plán pro lepší zadržení vody v krajině

Městské lesy Hradec Králové - rybník

Celkem tři retenční nádrže vybuduje v okolí Hradce Králové správce městských lesů. Plánem lesníků je zadržet v krajině co nejvíce vody a tím přispět ke zkvalitnění lesního porostu. Každá nádrž zabere plochu zhruba dvou hektarů a v budoucnu by mohly sloužit i pro chov ryb.

„V tuto chvíli uklízíme vyházené plné pytle odpadků směrem na Třebechovice okolo nově opravené asfaltové komunikace k písníku, od Bělečka ke Krňovicím. Během týdne tam někdo naházel hromady a hromady plných pytlů suti. My bychom se opravdu raději věnovali bezpečnosti lidí v lese a likvidaci pokácených stromů, než abychom po nich ještě uklízeli to, co si doma vytřídili ze zimního úklidu."

Ten chtěli v městských lesích také zahájit, jenže vichřice Eberhard práce překazila.
„Byli jsme domluveni těšně před onou vichřicí Eberhard, že by technické služby už provedly zametení asfaltových komunikací, poprvé v letošním roce. Jak ovšem meteorologové hlásili, že zafouká, tak jsme si řekli, že o týden počkáme. A zastavili jsme to vlastně do doby zlikvidování následků vichřice a popadaných stromů."

Těžba kůrovcového dřeva v Jeseníku

Nejvíce popadaných stromů je směrem na Svinary.
„Což je asfaltová komunikace na okruhu od Altánu, když jedete směrem ke Svinarům. Tam je vidět nejvíc popadaných stromů, které jsou už tedy dnes přeřezané. A komunikace je volná. Ale musí dojít k likvidaci popadaných stromů. Ty se rozřežou a odvezou z toho místa. Takže tam bude probíhat pohyb lesní techniky."

Následky chtějí Městské lesy zpracovat podle Milana Zerzána nejdéle do dvou měsíců.

Být lesníkem je tak trošku zaměstnání za odměnu. Nechodíte jen do práce, žijete s přírodou

Městské lesy Hradec Králové pečují o přírodu v okolí krajské metropole

Stále méně srážek a v posledních letech prodlužující se období sucha negativně ovlivňují i vegetaci hradeckých lesů. Pro zlepšení situace a zadržení vody v krajině proto město společně se správcem svých lesů plánuje vybudovat tři retenční nádrže, které právě v době, kdy je srážek málo, pomohou udržet spodní vodu a okolní vodní toky na potřebné úrovni. 

Pracuje se ale také ve státních lesích, jak potvrzuje jejich mluvčí Eva Jouklová.
„Tento týden ještě pokračujeme v těžbě dřeva, které poškodila v Orlických horách vichřice Eberhard. Zatím se naše těžební stroje pohybují do výšky 700 metrů nad mořem. Těžíme v okolí Vamberka, Rychnova i Ratibořic. A postupně se budeme dostávat i do horských oblastí."

V Královéhradeckém kraji ale pracují lesníci i na dalších místech.

„Na Lesní správě Hořice těžíme všude od Turnova po Jaroměř, od Chlumce po Starou Paku. Upozorňujeme jen na to, že pokud se v lese těží dřevo, tak je třeba opravdu používat zdravý rozum a do lesa nechodit. nebo alespoň nechodit přímo do těch lokalit, kde se těží," dodává Eva Jouklová.

To platí pro návštěvníky obecně. Zákazy vstupu do lesů ale vyhlášeny nejsou.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související