Hromady odpadků a desítky starých garáží. I tak vypadá periferie lázeňských Karlových Varů

14. březen 2019 08:30
Zprávy

Jabloňová ulice v Karlových Varech patří mezi málo přívětivá místa lázeňského města. Kdysi tu stály čtyři stovky starých garáží. Nyní je plná odpadků a bezdomovců.

„Pořád nás chodili kontrolovat policisté, přitom jsme tu nic nedělali,“ řekla paní Věra, která patří mezi bývalé obyvatele opuštěných garáží v Karlových Varech Staré Roli. Místo kde dlouhé měsíce přespávala, už ale nestojí. Nepotřebné garáže lidé darovali městu a to je nechalo zbourat. Jenže problém Jabloňové ulice nezmizel. Část garáží totiž stojí dodnes.

Problém zde vznikl v 90. letech, kdy je začaly devastovat zloději. Majitelé a nájemci pak o garáže ztratily zájem a dílo zkázy vykonali lidé bez domova. Strážníci městské policie jsou v lokalitě prakticky denně. 

V posledních deseti letech se město dále snaží garáže od majitelů získávat

„V tuto chvíli je cílem města získat všechny ty pozemky, aby vznikla jedna ucelená plocha, pak je to na rozhodnutí města, co s tou plochou uděláme. Samozřejmě bude v souladu s územním plánem,“ dodala náměstkyně primátorky Hana Zemanová, podle které město plánuje na pozemku po garážích vybudovat zónu, kde by mohly vyrůst například rodinné domy anebo drobné provozovny živnostníků.

Lidé, kteří zde bydlí, si ale přejí, aby se místo pouze vyčistilo a už nemuseli mít strach. Kdysi stály v Jabloňové ulici téměř čtyři stovky soukromých garáží. Dnes jich zbývá zdemolovat 70. Představitelé města chtějí lokalitu úplně vyčistit do pěti let.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio