Hudební album z videohry bylo poprvé nominováno na ceny Grammy

31. prosinec 2012

Historický průlom, tak je označováno umístění soundtracku ze hry Journey v nominacích prestižních hudebních cen Grammy. Hra své síly poměří ve velké lize. Jejími konkurenty bude hudba Trenta Reznora, porazit zkusí i motivy z nového Batmana.

Za éterické chorály ve hře Journey je zodpovědný skladatel Austin Wintory, jinak působící především v nezávislých hrách. Nominace ho dle jeho slov zaskočila – dozvěděl se o ní až z e-mailové gratulace svého známého.

Jeho skladby pro Journey nahrál Symfonický orchestr Makedonského rozhlasu ve Skopje.

Mezi dalšími alby nominovanými v kategorii Nejlepší soundtrack najdeme velkofilmy Temný rytíř povstal (složil Hans Zimmer), Muži, kteří nenávidí ženy (složili Trent Reznor & Atticus Ross), Tintinova dobrodružství (složil John Williams) a Hugo a jeho velký objev (složil Howard Shore).

Meditace hrou

V konkurenci hollywoodských trháků je úspěch o to úctyhodnější, že samotná Journey neplatí za běžný herní zážitek. Nepodobá se ani střílečce, ani hře na hrdiny, tedy současným nejpopulárnějším herním žánrům, jež by bylo možné rozpočtem i oslovováním většinových spotřebitelů přirovnat k velkofilmům.

V Journey hráč „pouze“ putuje pouštní krajinou a řeší jednoduché hádanky – kouzlem je však meditativní, takřka až duchovní pojetí celé hry. Spolu s Wintoryho doprovodem je výsledkem magický zážitek, který hře přinesl velmi vysoká hodnocení. Na českém serveru Games.cz například absolutní špičku, 10 bodů z 10.

O zážitku při hraní Journey se můžete na vlastní oči přesvědčit třeba v tomto videu z hraní.

Vyhlášení bude v únoru

Je to poprvé, kdy byla nominována samostatná skladba z videohry, ale není to poprvé, kdy se herní hudba objevila na cenách Grammy. Loni byla oceněna skladba „Baba Yetu“ skladatele Christophera Tina (poslechněte si ji na YouTube), kterou poprvé slyšeli hráči v počítačové strategii Civilization IV z roku 2006.

Etnicky znějící Baba Yetu však byla oceněna v rámci neherního alba Calling All Dawns v kategorii s komplikovaným názvem „Nejlepší instrumentální aranžmá doprovázející vokalistu“. Skladba navíc byla nominována spíše pro svou mimoherní popularitu než jako uznání hudebních kvalit videoher.

Interaktivní zábava sice letos oslavila už své čtyřicáté narozeniny, avšak více jak polovinu té doby herní hudba z technických důvodů nemohla konkurovat zvukové čistotě ani rozpočtům filmových soundtracků. Podle magazínu Wired je současná nominace především morálním vítězstvím.

Jestli bude album Journey pokračovat ve stopách Baba Yetu se dozvíme 10. února 2013, kdy se koná slavnostní předávání cen. Do té doby si soundtrack můžete bezplatně poslechnout.

autor: Ladislav Loukota
Spustit audio