Hybridní revoluce! HbbTV testuje Šlágr TV, Óčko Gold i kanály Barrandova

17. říjen 2016

Novou aplikaci zároveň spustila televize Prima. Primáček je vstupní branou k dětským pořadům zmíněné stanice v rámci videoarchivu Prima Play.

Hybridní vysílání HbbTV, která propojuje svět klasické lineární televize s internetem, se konečně stává běžnou součástí řady televizních stanic. České Radiokomunikace spustily příznak této technologie u dalších programů, konkrétně Šlágr TV, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Plus a Barrandov Muzika. Již dříve byly testy HbbTV připojeny ke stanici Óčko Gold (aktuálně se streamem Óčko Expres a klipem Generace O). Óčko již hybridní aplikace nabízí několik let.

V současné době je u těchto kanálů zapnutý pouze příznak technologie, obsah je pravděpodobně součástí neveřejných testů. Tuto skutečnost si mohou ověřit majitelé televizorů a set-top-boxů s HbbTV. Na informační liště se jim objeví odpovídající symbol. HbbTV ve fázi testů dokážou identifikovat i přijímače fungující na bázi operačního systému Linux. Po stisknutí červeného tlačítka se však jeho virtuální podoba na obrazovce neobjeví a uživateli se nezobrazí ani žádné aplikace.

Šlágr TV má příznak hybridního vysílání zapnutý v multiplexu 3, stejně jako kanály Óčko Gold, Kino Barrandov a Barrandov Plus. Testy HbbTV probíhají v případě kanálu Barrandov Muzika v Regionální síti 8 a u TV Barrandov v multiplexu 2. Na spuštění hybridních aplikací se připravuje také skupina Nova, která má příznak technologie zapojený u svých programů v terestrickém multiplexu 4 a na satelitu Astra 3B (operátor Skylink). Dnes se zároveň rozšířilo hybridní vysílání televize Prima o aplikaci Primáček. Jde o přístup k dětským pořadům skrze videoarchiv Prima Play.

autor: lukpo
Spustit audio