Inaugurace bez Trumpa, zato s přísnými bezpečnostními opatřeními. Joe Biden se ve středu stane prezidentem USA

20. leden 2021

Slavnostní inaugurace začne 20. ledna v Kapitolu ve Washingtonu v pravé poledne, tedy v 18 hodin středoevropského času. Kvůli pandemii koronaviru se jí zúčastní jen asi tisícovka pozvaných hostů. 

Čtěte také

Po úvodní mši složí Joe Biden přísahu na rodinnou Bibli starou 127 let. Společně s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a bývalými prezidenty Obamou, Bushem a Clintonem pak položí věnec k hrobu neznámého vojína na hřbitově v Arlingtonu. 

Už odpoledne začne Biden úřadovat – ještě dnes ho čeká několik exekutivních výnosů a mimo jiné rozhodne také o návratu USA k Pařížské dohodě o klimatu nebo o spolupráci s WHO.

Tradiční večerní inaugurační ples nahradí televizní speciál moderovaný Tomem Hanksem. 

Inaugurace bez Donalda Trumpa

Donald Trump se inaugurace jako první žijící prezident za půl druhého století nezúčastní. Ve 14 hodin středoevropského času se na letecké základně u Washingtonu rozloučí a odletí na Floridu, vůbec naposledy to bude speciálem Air Force One.

Jen pár hodin před odchodem z funkce ještě odstupující prezident stihl udělit milost svému bývalému stratégovi Stevu Bannonovi, který čelí obvinění ze zneužití peněz vybraných na stavbu zdi na hranici s Mexikem.

V rozlučkovém videu Donald Trump popřál nové administrativě hodně štěstí a zopakoval, že toto je pouze začátek jeho hnutí. Objevují se dokonce zprávy, že uvažuje o založení vlastní politické strany. 

Čtěte také

Hlavní město pod ochranou 

Inauguraci budou tentokrát doprovázet bezprecedentní bezpečnostní opatření. Centrum amerického hlavního města je už týden částečně uzavřené a plné kontrolních stanovišť. Bezpečnostní složky tak reagují na možnou hrozbu domácího terorismu po přepadení Kongresu příznivci Donalda Trumpa před dvěma týdny. 

„Dvanáct členů Národní gardy neprošlo dodatečnou prověrkou, přestože nešlo o žádné konkrétní plány nebo hrozby vůči Bidenovi. Z obav o bezpečnost se proto tito gardisté nebudou podílet na ostraze,“ popisuje přímo z Washingtonu americký zpravodaj Jan Kaliba.

autoři: Jan Kaliba , Ondřej Klapal , als
Spustit audio

Související