Internetová služba SledováníTV nabídne u České televize, RTVS a dalších kanálů audio popis

21. září 2022

Požadavek Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na to, aby české stanice přinášely svým handicapovaným divákům i funkci audio popisu, se přenáší i do prostředí šíření programů prostřednictvím internetu. Funkce známá zejména z pozemního vysílání nebo satelitu je novinkou operátora SledováníTV, určena je zejména nevidomým.

Uživatelé služby SledovaniTV mohou na kanálech České televize, stanici TV Barrandov a slovenských stanicích RTVS Jednotka a Dvojka využívat od září letošního roku funkce Audio popis. Ta je určena zejména pro nevidomé, využívat ji mohou ale všichni uživatelé.

Audio popis je dostupný téměř na všech podporovaných zařízení v podobě zvukové stopy. Výjimkou je sou staré aplikace, aplikace pro iOS a Apple TV.  Jeho zapnutí je velmi jednoduché. Stačí kliknout na ikonku výběru zvukových stop a zvolit variantu QAD.

Tato zvuková stopa nabízí zhruba u poloviny pořadů komentář toho, co se děje v obrazu. Popisuje například změny scény, události děje, chování a mimiku postav. Jedná se o jednu z funkcí, které televize poskytuje zdravotně znevýhodněným osobám.

autor: lukpo
Spustit audio

Související