Italská veřejnoprávní televize chce nabídnout již v příštím roce 8K rozlišení, jako první v Evropě

21. únor 2019

Vysílatel Rai plánuje v 8K rozlišení nabídnout divákům nadcházející olympiádu v Tokyu. V Ultra HD už stanice vysílá na jednom z evropských satelitů.

Italská veřejnoprávní televize Rai plánuje na příští rok zahájení vysílání v rozlišení 8K, tedy čtyřikrát vyšší obrazové kvalitě než je stávající formát 4K označovaný jako Ultra HD. Rai o tomto plánu informovala na konferenci, která se konala tento týden v Římě. V současné době ve formátu 8K vysílá japonská veřejnoprávní televize NHK a testy prošlo toto rozlišení také v Turecku. Italská Rai by byla prvním vysílatelem, který se chystá nabídnout 8K v Evropě.

Pokud se do příštího roku nezmění situace, Rai si v tomto směru udrží prvenství a divákům nabídne nadcházející olympijské hry v Tokyu v aktuálně nejvyšší možné obrazové kvalitě. Italská veřejnoprávní televize již v současné době vysílá vybrané pořady ve formátu UHD na satelitu Hotbird skrze programovou pozici Rai 4K. Program je možné přijímat i na území České republiky a Slovenska, divák ale potřebuje legální cestou dekódovací zařízení platformy tivùsat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související