Italské dálnice jsou signálem digitálního rádia DAB+ pokryty z 95 procent

11. prosinec 2020

Apeninský poloostrov je v tuto chvíli pokryt signálem digitálního rádia pouze z 55 procent, nicméně zásah populace je již 84 procent. V následujících letech se bude muset veřejnoprávní rozhlas i komerční operátoři soustředit na problematické oblasti, které nejsou zasaženy signálem z hlavních kót.

Italové jsou si vědomi toho, že poslech rozhlasového vysílání probíhá velmi často při jízdě automobilem. Na jihu Evropy se proto soustředili na kvalitní pokrytí silničních tahů, zejména dálnic. Ty jsou v současné době podle tamního portálu FM-world pokryty z 95 procent. Obecně lze celkové pokrytí technologií v Itálii ale hodnotit jako velmi dobré. Signálem digitálního rádia DAB+ je zasaženo 84 procent populace.

Největším problémem se již v tuto chvíli ukazuje pokrytí samotného území. Z tohoto pohledu je v tuto chvíli pokryto pouze 55 procent Itálie. Pro veřejnoprávní rozhlas i operátory privátních sítí tak bude tato skutečnost velkou výzvou pro následující roky. V Itálii je řada odlehlých oblasti, kde vyřeší absenci pokrytí pouze dokrývače. Klíčové oblasti se již většinou podařilo zasáhnout signálem DAB+ z dominantních kót.

autor: lukpo
Spustit audio

Související