Ivana Levá: Dvě kompenzační licence bych Nově a Primě přála

3. září 2007

Poslankyně Ivana Levá (KSČM) má připraveny pozměňovací návrhy k digitální novele. Věří ale, že i přesto zákon projde sněmovnou rychle. "Potřebujeme, aby se digitalizace zrychlila. Myslím si, že jsme už zaspali," říká mimo jiné v rozhovoru pro ČRo Digital.

Myslíte si, že zákon o digitalizaci, který je teď ve sněmovně, projde tak rychle, jak všichni doufají?

Přestože s mediálními zákony jsou problémy, myslím, že by projednávání mělo jít rychle. Poslanci napříč spektrem, kteří se zabývají mediální problematikou, se shodli, že je nejvyšší čas. Ten zákon měl být dávno hotový. Legislativa opět pokulhává za realitou a za vývojem. Z toho důvodu doufám, že všichni vezmou rozum do hrsti a udělají všechno proto, aby zákon prošel.

Přijdou podle vás nějaké pozměňovací návrhy, nebo budete chtít, aby zákon prošel co nejrychleji a nebudete vstřícní k nějaké "lidové tvořivosti"?

Budeme se snažit, aby to šlo rychle. Nicméně jak znám poměry ve sněmovně, tak nemyslím, že by projednávání proběhlo bez pozměňovacích návrhů. I já pravděpodobně něco připravím, i když to nechci specifikovat přesně dopředu. Půjde ale o pozměňovací návrh směrem k reklamě v České televizi. V návrhu je napsáno, že televize dá peníze z reklamy na kinematografii a na účet telekomunikačního úřadu. Telekomunikační úřad si může sám spravovat tento účet, ale účet České televize, který si sama zřídí, bude pak předložen ke schválení vládě. To bychom měli vypustit, protože mi to vůči České televizi připadá, jako kdyby se vláda domnívala, že má vláda více a lepších odborníků na prostředky k digitalizaci, než má ČT. Já se upřímně domnívám, že pan [Pavel] Hanuš je nejpovolanější osoba, která dokáže rozhodnout o tom, co nakoupit, jakou technologii a tak dále. Rozhodně nepotřebuje, aby se to projednávalo na vládě. Připadá mi to zkrátka vůči České televizi, jako kdyby byly pochybnosti o kompetentnosti jejích odborníků. Navíc výroční zprávu [o hospodaření] zpracovává Rada ČT, ale část prostředků bude na odpovědnosti vlády. Tak kdo to tedy bude schvalovat? Kdo bude za zprávu odpovědný, když část peněz bude řídit vláda a část si bude řídit Česká televize sama? Můžou tam vzniknout problémy. Nechci podezírat vládu, že by si chtěla zvýšit vliv v ČT, ale tohle se mi nezdá. Pak mám připraveno něco ke křížení vlastnictví.

Máte nějaké informace, že by se měl měnit počet kompenzačních licencí pro soukromé televize?

Nevím, jestli to někdo navrhne, ale já byla od počátku mezi těmi, kteří říkali, že by jim ty dvě licence přáli. I když ne třeba hned v prvopočátcích, aby se tam dostali všichni ti, kteří čekají na start, a aby se zdůraznilo, že stát si je vědom toho, že Prima s Novou nedostávají žádné bonusy, ale že je to "něco za něco". Tedy - vy nám podle technického plánu přechodu uvolníte frekvence, i když nemusíte, a my vám to kompenzujeme. Myslím si, že pro ty dvě licence bych zvedla ruku. Ne na úkor těch, kteří teď začnou, ale v případě dalších multiplexů ano. Sama to ale navrhovat nebudu.

Zdá se, že pozměňovacích návrhů bude víc. Opravdu jste přesvědčena, že zákon projde tak rychle? Předpokládáte, že v kulturním výboru a mediální komisi bude novela skutečně projednána během jednoho dne?

Já si opravdu myslím, že ano.

Jste z Plzeňského kraje, takže informace o vypínání analogového vysílání máte z první ruky. Jaké máte z Domažlicka zkušenosti?

Lidé na Domažlicku si velmi chválí vysvětlovací kampaň Novy. Jinak ti lidé dlouho nevěřili tomu, že se opravdu analog vypne, protože termín se několikrát posouval. Proto si myslím, že teď konečně si lidé uvědomují, že jiná cesta není a vzali to na vědomí.

České mediální zákony v příštím roce zřejmě čekají i další novelizace. Například evropská norma Televize bez hranic se změnila v multimediální směrnici a bude-li v prosinci schválena, musíme ji do dvou let implementovat do našeho práva. Nejsou české zákony v podchycení multimediálního vývoje poněkud pozadu?

Ano, ale když teď zpomalíme a rozšíříme tuto novelu o další okruh, který se bude řešit, posuneme se o dalšího půl roku. A potřebujeme, aby se digitalizace zrychlila. Myslím si, že jsme už zaspali, že je legislativa opožděná. Nedá se nic dělat, musím toto řešení brát jako nejpřijatelnější a pak je třeba honem rychle zapracovat, abychom na další novelu nečekali další tři roky.

Také senátor Jiří Oberfalzer se chystá na změnu mediálních zákonů. Navrhuje například změnit systém při volbách rad veřejnoprávních médií tak, aby radní volila sněmovna i Senát. Také by bylo určeno, které instituce mohou navrhovat kandidáty. Mělo by to šanci ve sněmovně? Nechala by si sněmovna vzít rozhodování o médiích?

Tady mám zásadní problém. Ono se to týká i zákona o kinematografii, kde má Senát také tendence, aby měl velké slovo. Já se domnívám, že k volbě by měl být kompetentní ten orgán, který kontroluje hospodaření. A pokud hospodaření kontroluje sněmovna, pak by měla sněmovna volit. Nejsem pro to, aby se sněmovna dělila se Senátem o kompetence. Tohle je pro nás nepřijatelné.

autoři: Irena Ryšánková , Filip Rožánek
Spustit audio