Jak je na tom DAB+ mimo Evropu? Daří se mu v Austrálii, další regiony ho zvažují

4. duben 2023

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ je populární v řadě evropských zemí, jako je například Norsko, Švýcarsko nebo třeba Německo. Některé státy ho již zavedly, jiné se k tomu chystají. Mimo Evropu se pak DAB+ daří zejména v Austrálii. Trhy v Africe, na Středním východě, v Asii a Tichomoří pokračují v experimentech.

Čtěte také

Jak zaznělo dle organizace WorldDAB na březnovém sympoziu Asijsko-pacifické vysílací unie, k testům digitálního rádia se přidalo například Thajsko. V Bangkoku probíhá zkušební vysílání 18 programů a jedné datové služby s výkonem 10 kW. Další experimenty byly zaměřeny na regionální oblasti a centra Chon Buri, Chiang Mai, Khon Kaen a Song Khla.

DAB+ může být také zajímavým obchodním modelem pro komunitní rozhlasové stanice, a to například díky použití softwaru na bázi tzv. otevřeného zdroje (open source). Toto se děje již nejen ve Velké Británii, ale například i v Německu, kde v tuto chvíli plánují rozvíjet své působení i malé sítě. „Vysílací sítě jsou nejspolehlivější a zajišťují minimálně 99,9% dostupnost,“ uvedl Lars-Peder Lundgren, generální ředitel Paneda Sweden.

Čtěte také

Inovace v oblasti DAB+ vysílačů byly středem pozornosti prezentace Oscara Hu, regionálního manažera společnosti GatesAir. Firma loni uvedla na trh první samostatnou řadu vysílačů plně odolných vůči povětrnostním vlivům, postavenou pro náročné oblasti pokrytí a neobvyklé instalační body. Moderní vysílače DAB jsou již zcela softwarové a postavené na bázi IP, a proto jsou kompaktní, snadno se instalují a udržují i na dálku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související