Jak se daří DAB+ v Chorvatsku? Čeští turisté tu naladí aktuálně pouze čtyři stanice

6. září 2022

Letní dovolené jsou od čtvrtka 1. září minulostí a většina turistů se vrátila do Česka za svými povinnostmi. Řada z nich přitom vyrazila v uplynulých dnech opět i do Chorvatska, které se dlouhodobě těší jejich obrovskému zájmu. V oblasti digitálního rozhlasu DAB+ aktuálně nemá tato země prakticky co nabídnout, a to přesto, že pokrytí signálem tu nechybí.

Řadu měsíců měli majitelé digitálních rádií DAB+ v Chorvatsku k dispozici pouze dvě stanice veřejnoprávního rozhlasu, a to Hrvatske Radio 1 a Hrvatske Radio 2. Důvodem je skutečnost, že z důvodu ukončení experimentálního provozu musela komerční rádia multiplex společnosti Odašiljači i veze (Vysílače a spojení) opustit. Digitální rozhlas DAB+ přitom na ostrý provoz zatím nepřešel. Země se k tomuto kroku teprve chystá.

Německý portál Satellifax zaznamenal začátkem srpna povzbudivou změnu, kdy se k DAB+ přidala opět dvě privátní rádia. V celostátním a zároveň i regionálním multiplexu pro Záhřeb vysílá paralelně Radio Nacional, pouze pro metropolitní oblast pak Radio Tvornica. V tuto chvíli nezbývá doufat, že se situace v oblíbené turistické destinaci změní. Podobně jako Český telekomunikační úřad i chorvatský regulátor šel této možnosti začátkem roku naproti.

autor: lukpo

Související