Jan Jůn: Brexit podepsán, ale hrozí další dva roky tvrdého vyjednávání

26. listopad 2018

Dobře, dobře, „závazná a neměnitelná“ dohoda o odchodu Británie z Evropské unie byla na krátkém nedělním bruselském summitu podepsána a jak víme, nikdo to neoslavuje.

Málokdo si však také uvědomuje, že pokud bude schválena britským parlamentem - a to ještě není zdaleka jisté - nastanou brzy další dva roky úmorného vyjednávání o budoucí podobě spolupráce a ta budou ještě těžší než dosud. Brexit bude zkrátka dále unavovat, nudit a znechucovat Brity i Evropu.

Jan Jůn: Opozice se domlouvá na druhém referendu přes varování Mayové

Theresa Mayová

Je nanejvýš pozoruhodné, jak rychle se dokáží měnit postoje obyvatel – tedy včetně Britů.

Navíc, brexitáři se zdaleka nevzdávají svého cíle, kterým je brexit tvrdý, tedy bez dosažení dohody, kterou navrhují znovu otevřít a chystají se prý dále rozhodně ohrožovat nejen onu další fázi vyjednávání o budoucí spolupráci s unií, ale i pozici premiérky Mayové.

Ta se nyní dál snaží všechny přesvědčit o výhodách svého brexitu - i když vláda má zveřejnit jeho značný negativní ekonomický dopad - a do omrzení stále opakuje dogmatickou mantru, že její dohoda „je v národním zájmu a v duchu referenda o odchodu z unie před dvěma roky“.

Učinila tak na pondělním ranním zasedání své rozdělené vlády i odpoledne ve sněmovně, kde vyvolala vřavu nesouhlasných reakcí, nemluvě o jejím vyzvání vůdce labouristů Corbyna na televizní debatu, což on přijal.

Referendum o výsledcích dohody?

Ani to Mayovou zjevně neodradilo od zveřejněného plánu (po jejím dopisu občanům) začít od zítřka - s výjimkou schůzky G20 v Argentíně příští víkend - jezdit po celé zemi a přesvědčovat o nutnosti dohodu schválit neustálým brexitovým napětím už uondané obyvatelstvo.

Thomas Kulidakis: Brexit, Francie, Španělsko a zahraničně politická důvěryhodnost EU

Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker po setkání v Bruselu

Setkání předsedy Evropské unie a šéfky britské vlády se obešlo bez velkých gest a tiskových konferencí. Není se co divit.

Britové ovšem dnes vědí mnohem více o hospodářsky negativních důsledcích brexitu, než před oním referendem, které ona v duchu argumentace brexitářů stále tvrdohlavě považuje za „jednou provždy demokraticky projevenou vůli lidu“ a o žádném dalším hlasování o výsledcích vyjednávání nechce slyšet.

Tedy, zatím, neboť co bude dál, to začne být jasnější teprve někdy po těch dvou týdnech její přesvědčovací ofenzívy, jestli brexitáři početně neposílí a nevyzvou stranu k jejímu sesazení.

Luboš Palata: Británie se brexitem brání nám Východoevropanům

Brexit

Velká Británie, pokud bude schválena současná dohoda o brexitu, vlastně na konci března z Evropské unie moc nevystoupí.

Nespokojení s dohodou jsou ovšem i proevropané, kteří právem tvrdí, že text je něco zcela jiného, než bylo zemi růžovou barvou malováno brexitáři před referendem před dvěma roky. Proto by podle nich o tom mělo rozhodnout nyní už vývojem poučené - viz zesláblá libra, odchod ze země připravující podniky, atd. - stále neklidnější obyvatelstvo.

Zejména proto, že parlament zjevně nebude schopen po týdenní debatě, někdy kolem 12. prosince rozhodnout, zda dohodu schválit po jejím odmítnutí severoirskými unionisty a dalšími stranami. Pokud jí odmítne, což je dnes nejpravděpodobnější, určitě také odmítne tvrdý brexit bez dohody a pak asi nezbyde než vypsání referenda o výsledcích dohody.

Jan Jůn

Poslední průzkumy veřejného mínění, klonícího se ve prospěch onoho referenda, ovšem nejsou příliš směrodatné, neb je nasnadě, že až obdivuhodně tvrdošíjná argumentace Mayové - přes hlavy poslanců a zjevně v naději, že je voliči v jejich volebních obvodech přinutí, aby hlasovali pro dohodu - mnohé přesvědčí. Takže, nenechme se odradit. Teprve nyní to začne být pořádně zajímavé!

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.