Jan Jůn: Proč vypukla zákopová válka v britské sněmovně

28. leden 2019

Ano, je to tak a s trochou přemýšlení je určitě jednoduché pochopit proč.

Mezi poslanci britské dolní sněmovny vypukla nyní zákopová válka, odrážející nervozitu celé země, neboť úterý má rozhodnout o osudu brexitu.

Jan Jůn: Podaří se premiérce Mayové zabránit revoltě ve vládě?

Theresa Mayová v britském parlamentu

Je to asi jeden ze symptomů nynějšího stavu brexitu. Po pondělním nepřesvědčivém vystoupení premiérky Mayové ve sněmovně jí nyní hrozí údajná revolta nejen mezi poslanci, ale i ve vládě. 

Premiérka Mayová opět předstoupí před poslance s pozměněným návrhem své dohody s unií a obě křídla její konzervativní strany - tedy proevropané i brexitáři - se ji stále snaží přiklonit ke své představě dohody a tvrdě se navzájem z opevněných pozic „ostřelují“ za asistence dalších politických stran.

Poslanci si už vynutili možnost zasahování do rozhodování o brexitu a nyní na úterý připravili 15 pozměňovacích návrhů, i když stáhli požadavek na druhé referendum, kvůli nynější slabé podpoře.

Očekává se totiž, že neústupná premiérka, pod vlivem brexitářů, kteří by nejraději „tvrdý brexit“, přijde s doložkou k tzv. irské pojistce, aby jim a severoirským unionistům vyhověla a zároveň je přinutila hlasovat pro její měkký brexit, nežli být svědky jeho odložení či zrušení.

Tvrdá zákopová válka

Jan Jůn: Brexit - nejistota trvá. Mayová se opakuje a sněmovna se bouří

Brexit

Znělo to jako prasklá gramofonová deska či CD a stále se to opakovalo: „Musíme britskému lidu zajistit brexit.“

Proevropané a zastánci nejměkčího brexitu, včetně setrvání v celní unii, chtějí nebezpečí automatického tvrdého brexitu 29. března - cíle to nesmiřitelných brexitářů, jak ukazují i přípravy na nepokoje a výjimečný stav - zcela vyloučit.

Sjednocují se proto za nadstranickými návrhy labouristky Cooperové a konzervativce Bolese tvrdému brexitu zabránit, pokud do konce února nebude rozhodnuto, či za návrhem exprokurátora Grieva a dalším, jemu podobným, od labouristy Hillaryho Benna. Ti chtějí vyvolat hlasování o všech alternativách, včetně odložení brexitu a zjistit tak výši podpory poslanců.

Petr Hartman: Poučení z brexitového vývoje

Brexit

Víra v dohodu a obava z chaosu v případě, když se ji nepodaří prosadit. Tak lze charakterizovat stav mysli českých politiků po hlasování v britském parlamentu.

Rival Mayové a vůdce brexitářů Boris Johnson zas vyzval v pondělním vydání deníku Daily Telegraph premiérku k obnovení vyjednávání o irské pojistce v Bruselu i přes rozhodnost unie znovuotevření dohody vyloučit. Píše tam o „rozhodném náporu na unii“ a „vyhrnutí rukávů k boji“, jakoby premiérčina dohoda s unií neexistovala.

Vůdce tvrdé brexitářské skupiny ERG, Rees-Mogg - podporující otevřeně Borisovu premiérskou kandidaturu - se vehementně staví za pozměňovací návrh jiného brexitáře, předsedy výboru 1922, sira Grahama Bradyho, přesně v intencích Johnsonovy výzvy zrušit irskou pojistku.

Brady nyní tvrdí, že má podporu většiny sněmovny, což lze považovat za trik a psychologický nátlak.

Jan Jůn

Mnozí totiž poukazují i na skutečnost, že Rees-Mogg nejen obvinil premiérku, že minulý týden přemluvila královnu k výzvě o smíření národa, tedy prý pro její návrh, ale navíc Mayovou vyzval, aby požádala královnu na tři dny zavřít parlament, čímž by návrhy proevropanů - ke kterým se má v úterý prý připojit i stínový kabinet labouristů Jeremyho Corbyna - byly automaticky anulovány. O férovosti brexitářů tedy lze pochybovat.

Není- li tohle všechno tvrdá zákopová válka, pak je téměř nemožné situaci - včetně malé šance Mayové na vítězství v úterní bitvě - vůbec popsat a komentovat.

autor: Jan Jůn
Spustit audio