Japonská NHK potvrdila olympiádu z Tokia v 8K rozlišení, Česká televize mírní naděje na Ultra HD

10. březen 2020

Česká televize v souvislosti s přechodem na DVB-T2 počítá s přechodem vysílacího řetězce na rozlišení 1080p50. Její experti nevylučují v následujících letech experiment s Ultra HD, na řádné vysílání ale mohou diváci zapomenout.

Japonská veřejnoprávní televize NHK potvrdila, že letošní olympiádu z Tokia, která se koná od 24. července do 9. srpna, odvysílá v nejvyšší možné obrazové kvalitě – rozlišení 8K. Diváci, kteří budou v dosahu speciálního kanálu, který NHK provozuje, se mohou těšit například na přenosy z atletiky, plavání, fotbalu nebo volejbalu. Kromě toho nabídne japonský vysílatel v 8K také vybrané přenosy z paralympijských her. „Pro naše diváky připravujeme nejvyšší standard vysílání a služeb,“ uvedla NHK.

V případě České televize je nutné technické nadšence značně krotit. Z dokumentu „Dlouhodobé plány programového, technického, personálního a ekonomického rozvoje na roky 2020 až 2024“ vyplývá, že vysílání v rozlišení 4K se diváci v případě veřejnoprávního vysílatele jen tak nedočkají. „Přechod do UltraHD (4K) rozlišení se v předkládaném plánovacím horizontu v globálním rozsahu neočekává,“ uvedla Česká televize. Jasnou prioritou je formát videa 1080p50 spojený s přechodem na DVB-T2.

„Nová odbavovací pracoviště jsou jako investiční akce plánována na roky 2020 a 2021. U nových odbavovacích pracovišť jsou předpokládány pokročilé funkce HD, kdy využitím těchto technologií dojde k vyšším nárokům na potřebné datové toky, což zvýší především náklady na datová úložiště a distribuci signálů,“ přiblížil veřejnoprávní vysílatel. Plány komerčních televizí v oblasti 4K vysílání nejsou v tuto chvíli známé, vyšší obrazová kvalita bude v následujících letech doménou placené TV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související