Je-li to možné, vysílejte na internetu pouze ve standardním rozlišení, vyzval ČTÚ s MPO

26. březen 2020

Výzva poskytovatelům streamovacích služeb souvisí s postupující pandemií koronaviru Evropou a nutností uvolnit datové sítě pro smysluplné účely. Stejnou aktivitu směrem ke svým členům adresovala i Evropská vysílací unie, jejíž stanovisko zprostředkujeme zítra.

Pokud to není nezbytně nutné, provozovatelé on-line služeb by měli nabízet video na internetu pouze ve standardním rozlišení SD a nikoliv ve vysokém nebo dokonce ultra vysokém rozlišení 4K/8K. Vyzval k tomu Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). Doporučení souvisí s pandemií koronaviru, která zasáhla Evropu. Stanovisko Evropské vysílací unie zprostředkuje portál Digitální rádio svým čtenářům zítra.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu a Český telekomunikační úřad se obrátily na poskytovatele tuzemských streamovacích služeb. Stejně jako Evropská komise a Sdružení evropských regulačních orgánů je žádají, aby v České republice dočasně snížili rozlišení obrazu ve streamu,“ uvedl mimo jiné ČTÚ a dodal: „Nižší rozlišení obrazu ve streamu ulehčí přetíženým datovým sítím, které v poslední době v kontextu s koronavirem a mimořádnými opatřeními výrazně narostlo.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související