Jiří Drahoš: Význam Senátu poslední dobou narůstá

Neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš založil spolek Společně pro Česko a na podzim chce kandidovat do Senátu, a to ve volebním obvodě Praha 4 jako nezávislý. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrzuje, že zatím získal příslib podpory Starostů, TOP 09 a lidovců. Vše je ale ve fázi dojednávání.

„Názorově se ztotožňuji s řadou demokratických principů, ale tak jako v prezidentské volbě jsem kandidoval jako nestranický kandidát s vítanou podporou politických stran, tak tady si dovolím zopakovat totéž,“ říká.

Podporu ale zřejmě nezíská od Sociální demokracie, za níž je teď v Senátu pro Prahu 4 Eva Syková. Ta chce své křeslo obhajovat.

K problematickým oblastem na Praze 4 patří některé developerské projekty nebo rekonstrukce metra Budějovická. „To je věc, která znepříjemňuje život celé řadě lidí,“ dodává s tím, že právě tyto problémy chce pomáhat řešit.


Kandidaturu do Senátu oznámili i další neúspěšní prezidentští kandidáti Pavel Fischer, Marek Hilšer a Jiří Hynek

Zároveň nezapomíná na pohled na Senát jako na určitou pojistku demokracie. Jeho důležitost podle něj v poslední době roste.

„Kandidatura do Senátu má vlastně dva pilíře,“ objasňuje s tím, že Senát jako instituce nikdo nemůže jen tak zrušit, navíc přibývá hlasů populistických politiků, kteří volají po jeho zrušení. „Z pohledu populisty když nebude Senát, bude se snáz manipulovat s Poslaneckou sněmovnou,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio