Jízda obtížným terénem z Prachatic směrem na Volary bude bezpečnější díky stoupacím pruhům

27. březen 2024 08:42

Snížit počet dopravních nehod a usnadnit jízdu řidičům, kteří míří na Šumavu, mají nové stoupací pruhy. Stavaři je začali budovat na silnici u Libínského Sedla mezi Prachaticemi a Volary.

Těsně za takzvanou americkou zatáčkou začali pracovníci stavební firmy odtěžovat svahy. „Pokud bude reliéf stavby podle projektu, tak to technicky náročné nebude. Ale může se stát, že narazíme na skálu, a pak to bude složitější. Bráníme se odstřelům, protože jsme v chráněném území, ale zatím jsme si vždycky poradili,“ popisuje Josef Pavlík z firmy Strabag.

Řidiči po většinu času projedou kyvadlově. „Uzavírky zkracujeme a přesouváme tak, aby byly opravdu jen tam, kde se pracuje, abychom řidiče co nejméně omezili. Je tu vyloučená kamionová doprava, což je dobře pro bezpečnost. Ke konci stavby plánujeme na jeden víkend celkovou uzavírku, abychom mohli udělat povrchy jednolitě, beze spár,“ doplňuje Josef Pavlík.

Investici Jihočeského kraje obyvatelé Prachatic oceňují. Úsek s ostrými zatáčkami a velkým převýšením je hlavně z důvodu dopravní bezpečnosti a průjezdnosti často kritizovaný.

Čtěte také

Podobný zásah by byl podle starosty Jana Bauera vhodný ještě na dalším místě. „Máme stejné problémy směrem na pražskou komunikaci. S klíčovými úředníky kraje jsem tady hovořil o tom, že by stálo za to promyslet a vytipovat vhodný úsek směr Těšovice, Svinětice, případně Vodňany, kde by také mohly být pruhy. Myslím, že by nám to hodně pomohlo,“ říká.

Během čtyř let došlo v oblasti mezi Prachaticemi a Volary k více než 140 dopravním nehodám, dvě z toho měly tragické následky. To by se mělo od září zlepšit. „Stoupací pruhy zvyšují bezpečnost a umožňují předjíždět kamiony, které se tu v zatáčkách nedokáží vytočit a velmi zpomalují dopravu,“ komentuje hejtman Martin Kuba. Stavba necelý kilometr dlouhého stoupacího pruhu vyjde na téměř 70 milionů korun.

Jihočeský kraj připravuje i řadu dalších dopravních investic. „Za pár dní budeme zahajovat stavbu obchvatu Kaplice, získáváme povolení na obchvat Blatné, pracujeme na obchvatu Husince,“ připomíná Martin Kuba.

Spustit audio

Související