Jste připraveni? Česká televize na satelitu Astra vypíná standardní rozlišení

14. listopad 2016

Novinka se netýká všech diváků. Kabelu, IPTV ani terestrické televize se změny nijak nedotknou.

Česká televize doputovala k historickému milníku. 14. listopad 2016 je posledním dnem, kdy je možné sledovat její programy na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, ve standardním rozlišení obrazu (SD). Od 8. listopadu mají všichni diváci, kteří přijímají programy pomocí dekódovacích karet Skylink, případně Karta ČT, kanály ČT 1 (včetně regionálních verzí), ČT 2, ČT 24, ČT Sport, ČT :D/ČT art k dispozici ve vysokém rozlišení (HD).

Ostatních satelitních pozic se změna obrazové kvality týkat nebude. Klientů operátorů Flix TV, Digi TV a freeSAT se tedy tato novinka nedotkne. Česká televize dává jejich operátorům k dispozici nadále i signál ve standardním rozlišení. Změny se nijak nedotknout ani ostatních platforem – kabelu, IPTV nebo DVB-T. Diváci na Astře, kteří si nepořídili přijímač s podporou standardu DVB-S2, nebudou moci po 15. listopadu sledovat programy České televize. Nova a Prima ve standardním rozlišení budou ještě s distribucí pokračovat a k jejich vypnutí dojde později. Na 22. listopadu je pak naplánován konec programů Českého rozhlasu na původním satelitním kmitočtu. I pro poslech jeho stanic je nově nutný box s podporou DVB-S2.

Parametry příjmu České televize a Českého rozhlasu od 8. listopadu: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12344/H, SR 29900, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, pilot OFF

autor: lukpo
Spustit audio