K čemu jsou televizním divákům dobré multiplexy B a C?

23. únor 2006

Synonymem pro české pozemní digitální vysílání je od října minulého roku prakticky jediná síť, multiplex A firmy Radiokomunikace. První přechodný multiplex funguje v řádném režimu a jeho signál si naladí třetina populace ČR. Po hřišti DVB-T v Česku běhají ale ještě další dva klíčoví hráči. Pokrývají sice menší území a vysílají zatím jen zkušebně, přesto mohou být pro diváky zajímavé.

Multiplex B: hlavně digitální Prima

Druhou digitální síť provozuje společnost Czech Digital Group a zájemci si její vysílání naladí na 46. kanále, tedy v pásmu UHF. Nezbytností pro příjem je set-top-box (příp. digitální televizní karta do počítače nebo televizor s ladicím obvodem DVB-T). Druhou podmínkou je bydliště v Praze nebo ve středních Čechách. Multiplex B má přidělené kmitočty až na 30 procent území ČR, kromě oblasti hlavního města i ostrůvky v severních, východních a jižních Čechách, dále pak na Brněnsku. Už několik let ale vysílá zkušebně z neměnného počtu tří vysílačů: Strahov, Ládví a Zelený pruh. Je otázkou, zda se do poloviny roku 2007, kdy se přechodné sítě A, B a C začnou měnit na řádné multiplexy, pokrytí sítě Czech Digital Group rozšíří na celé přidělené území. Mapu dostupnosti signálu najdete na stránkách provozovatele.

Diváci multiplexu B se mohou dívat na čtyři televizní programy, dva monoskopy a poslouchat tři rozhlasové stanice. V programové nabídce je především TV Prima, kterou šířil souběžně také první multiplex, ale jen do 21. října 2005. Dalšími stanicemi uvnitř multiplexu jsou Top TV, 24.cz a Óčko a také rádia Proglas, Evropa 2 a Classic FM. Během února by měl nabídku rozšířit slovenský zpravodajský kanál TA3, ale 24. února byl vidět stále jen monoskop, tedy statický obrázek s údaji o kanále a vysílateli. Další monoskop, který v multiplexu B naladíte, nese označení Test. Charakteristiku programů uvedu jen ve zkratce.

Top TV je teleshopping všeho druhu, především zábavnou a poučnou formou a pod taktovkou Kateřiny Fričové, první ředitelky televize Prima (do roku 1997 ještě Premiéra). Diváci stanice uvidí řadu tváří dříve známých z TV Nova (Slávek Boura, Markéta Majerová a další), které se v době rebelie Vladimíra Železného proti Američanům postavily na "nesprávnou" stranu Jana Vávry, který dnes šéfuje sdružení Hermes a získal milionové dotace na propagaci digitalizace. Program 24.cz je parlamentní televizí pro náruživé příznivce moci zákonodárné. 24.cz nabízí přenosy a záznamy z jednání Poslanecké sněmovny a Senátu, další čas vyplňuje stejně nebo méně záživnými diskusemi ve výborech. Na 24.cz se začínají objevovat také pořady s projevy různých představitelů parlamentu, program uvedl také film Bezesné noci o vánoční vzpouře zaměstnanců České televize proti nepohodlnému vedení z roku 2000. Hudební kanál Óčko je z trojice neznámější a pro mladé diváky i nejzajímavější. Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín servíruje svým příznivcům hudební hity domácího i zahraničního původu.

Czech Digital Group vysílala ve svém multiplexu do začátku letošního roku programy České televize, které souběžně mohli vidět diváci přechodné sítě Radiokomunikací. Dnes ale nabízí obsah jiný, aby měli lidé před televizní obrazovkou pestřejší výběr.

Multiplex C: monoskop zmizí, konečně se bude na co dívat

Třetí přechodnou digitální síť provozuje Český Telecom prostřednictvím dceřinné společnosti Omnicom. Odborníci spekulují, že kdyby multiplex C neexistoval, mohly vzniknout dvě dobré přechodné sítě s kvalitním pokrytím. Za dodatečné přerozdělení dostupných frekvencí může podle znalců v oboru tehdejší příprava privatizace Českého Telecomu, který se díky digitální televizní síti stal pro kupce, španělskou Telefonicu, ještě atraktivnější nevěstou.

Multiplex C by mohl pokrývat zhruba polovinu Čech a část Moravy, zatím je dostupný ale jen v Praze, Brně a okolí těchto měst. Pražané naladí třetí síť 64. a obyvatelé Brna na 25. kanále. Omnicom od loňského listopadu vysílal jeden měsíc televizi Óčko, která tehdy zmizela ze sítě B. Zatímco Radiokomunikace a Czech Digital Group provozovaly svoje multiplexy jako experimenty dlouhodobé, Omnicom získal pro šíření hudební televize jen měsíční oprávnění. Téměř čtvrt roku viděli diváci na programových pozicích multiplexu tři testy, statický obraz doplněný zvukovou smyčkou. Během čtvrtletního období se jeden z vysílaných obrazů změnil na tři slečny před plazmovou obrazovkou, na které běžela interaktivní aplikace multiplexu. Právě interaktivita je "klidná síla", kterou si Omnicom na třetí vysílací síti piluje. Aplikací MHP (Multimedia Home Platform, základna domácích multimédií) si užije jen několik vyvolených diváků, kteří investovali do set-top-boxů podporujících tento standard. Zatímco dobré základní digitální přijímače se dají pořídit pod tři tisíce korun, set-top-boxy s MHP začínají až na sedmi tisících a jejich podíl na trhu je minimální.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila společnosti Omnicom na svém zasedání z půli února krátkodobou licenci na šíření programů Top TV, TV Óčko a Tvb 1 (brněnská televize). Oprávnění platí na 60 dní a provozovatel by měl zařadit zmíněné programy do svojí nabídky nejpozději do 30 dní od doby, kdy rozhodnutí nabude právní moci. Licence umožňuje šíření programů v Praze a okolí a na Brněnsku. Po interaktivních šťastlivcích začne být multiplex C užitečný také běžným divákům digitální televize, i když bude z větší části kopírovat nabídku druhé sítě.

Čekání na výsledek licenčního řízení

Už patnáct měsíců uděluje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání licence programům, které se ucházejí o pozice v multiplexech B a C. Kdo četl pozorně, zjistil sám, že v českém DVB-T zatím není přetlak televizních stanic na dostupné digitální pozice. Licenční řízení zdržovala novela zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, která sice konečně prošla Poslaneckou sněmovnou, ale ještě čeká na hlasování v Senátu a na podpis prezidenta. Kdo si chce udělat lepší přehled o uchazečích, ať nahlédne na stránky mediální rady a poslechne si třeba nahrávky z veřejných slyšení. Rada si zvolila nového předsedu, příznivce rychlého udílení licencí, Petra Pospíchala, střídá zdrženlivější Václav Žák, a tak se přidělení oprávnění k digitálnímu vysílání pravděpodobně dále odsouvá.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio