Kateřina Perknerová: Putin je zločinec. Máme proto kácet sochy?

9. květen 2024

Výročí konce 2. světové války a osvobození Československa bylo příležitostí k úvahám o historii dávnější, nedávné i vyloženě čerstvé. Po listopadové revoluci se z pohledu veřejnosti ze Sovětského svazu, přítele na věčné časy a nikdy jinak, logicky a přirozeně stala především okupační mocnost z roku 1968 a normalizační dráb.

Čtěte také

Posléze takřka všichni fandili Borisi Jelcinovi a společně s Francisem Fukuyamou věřili, že nastal konec dějin a plošně zvítězila liberální demokracie.

Dokonce po nástupu Vladimira Putina existovala naděje, že také v Rusku zavládnou klasické kapitalistické poměry. Američané mluvili o restartu vztahů, Evropa v čele s Německem sázela na levný plyn z Východu. Pak přišla anexe Krymu a svět znejistěl, byť přechodně podlehl chamberlainovskému syndromu. Definitivně ho probudila až ruská invaze na Ukrajinu.

Spor o normalizační plastiku

Odpor vůči kremelské rozpínavé politice se ovšem projevuje i jinak než jednoznačnou českou zahraniční politikou, materiální podporou Ukrajiny nebo muniční iniciativou. Promítá se do dění na domácí předvolební scéně nebo v kulturní sféře.

Čtěte také

Aktuálně se vede debata o plastice československo-sovětského přátelství ve stanici metra Anděl, která nese název Moskva – Praha. Petenti vyzývají k jejímu odstranění, radní se možná rozhodnou opatřit ji vysvětlující tabulkou a jiní jsou přesvědčeni, že s obdobnými stopami dějin by se vyspělý národ měl umět vypořádat.

Sochař Pavel Karous v České televizi řekl, že podle něj bychom neměli mazat fyzickou paměť, jak se o to kdysi snažili komunisté. Jeden artefakt přece neovlivní náš pohled na Putinovo řádění. Autoři petice se domnívají, že prosovětské dílo občany mate a nemá v prostorách metra co dělat. Jejich protest je legitimní a vyvolaná názorová výměna je prospěšná.

Na rozdíl od vandalského činu ve Vrchlického sadech, kde někdo postříkal červenou barvou ceněné sousoší Karla Pokorného Sbratření. Jde o kopii díla, jehož originál stojí v České Třebové. Oprava vyjde na čtvrt milionu korun a podobný akt rozhodně není relevantním příspěvkem do diskuse.

Faul trojbloku Spolu

A není jím ani billboard kolice Spolu, na němž jsou zobrazeni Andrej Babiš a Klára Dostálová s ruskými vlaječkami na tváři a heslem Rusko pro tebe všecko. Její reklamní antikampaň nesedí obsahově ani politicky. ODS, TOP 09 a lidovci uspěli ve sněmovních volbách i proto, že dali přednost věcnosti, slušnosti a pozitivnímu programu.

Kateřina Perknerová, komentátorka Deníku

Tento faul, který nemá daleko k dezinformaci, je prvoplánově primitivní. A jak poznamenal prezident Petr Pavel, takové tahy „politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší“. Svědčí to o nízkém sebevědomí a nejistotě trojbloku Spolu. Stejně jako snaha po 35 letech svobody odstraňovat sochy, plastiky a pomníky připomínající to, co se v tuzemsku odehrávalo v letech 1948 až 1989. Dějiny to nezmění.    

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.