Kdo bude ve sněmovně rozhodovat o médiích?

28. srpen 2006

V poslanecké sněmovně se schyluje k rozdělení míst ve dvou důležitých orgánech, které se v uplynulém volebním období věnovaly také digitalizaci. Zítra začíná schůze sněmovny, po níž by mohlo být jasné složení kulturního výboru. Nad místy ve stálé komisi pro sdělovací prostředky se zatím vznášejí otazníky. Někteří poslanci se však už netají plány na novelizování mediálních zákonů.

Kdo usedne ve vedení jednotlivých výborů, bude jasné až po jmenování vlády. Podle dohod by měli ve vedení každého výboru zasednout dva představitelé ODS, dva sociální demokraté, jeden lidovec, jeden komunista a jeden člen Strany zelených.

Kulturní výbor bude mít 18 členů. V minulém volebním období projednal zvýšení koncesionářských poplatků Českého rozhlasu i České televize, dále zákon o elektronických komunikacích a novelu tak zvaného "velkého vysílacího zákona", tedy zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

Za ČSSD by do něj měla podle kuloárových informací zasednout Lenka Mazuchová, která již ve sněmovně chvilku pobyla. Stala se poslankyní po Františku Koníčkovi, který přijal v lednu nabídku ministra zemědělství Jana Mládka na manažerský post ve státním podniku Lesy ČR. Mazuchová je starostkou Unhoště na Kladensku a během fragmentu minulého volebního období pracovala v petičním výboru a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Do výboru by se měl přesunout i ministr kultury Vítězslav Jandák a Josef Smýkal, který již členem výboru byl v minulém volebním období.

Z naprostých sněmovních nováčků se ve výboru objeví Ivan Ohlídal, dosud zastupitel Veselí nad Moravou, pedagog brněnské Masarykovy univerzity a specialista na fyziku pevných těles. Kolegyní mu bude také Vlasta Bohdalová, podle internetových stránek ČSSD zástupkyně primátora Českých Budějovic. Posledním nováčkem by měl být Petr Wolf, zmocněnec vlády pro Moravskoslezský kraj.

Z výrazných osobností kulturního výboru přijdou sociální demokraté patrně o Annu Čurdovou, která se zřejmě přestěhuje do sociálního výboru a definitivně přišli o nezvolenou Evu Novákovou.

Menší obměny lze očekávat v kulturně-školském týmu ODS. Diskutuje se o tom, že předsedou výboru by měl zůstat osvědčený Walter Bartoš, věren kultuře má zůstat i Petr Pleva a Petr Bratský, stejně tak i Zbyněk Novotný. Přibude Tomáš Hasil, v minulém volebním období člen Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, zcela novou tváří by se měl stát Jan Morava, bývalý manažer občanských demokratů.

Komunisty by měli zastupovat dva muži. Milan Bičík, odborník na školství a dále bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Oba již členy kulturního výboru byli. Zejména jméno Miroslava Grebeníčka vzbudilo debaty. Grebeníček se ve výboru nijak výrazně neprojevoval, podle kuloárových informací však na svém členství ve výboru trval. Fakticky tak donutil z výboru odejít odborníky na digitalizaci a informační technologie Ivanu Levou (patrně bude členkou sociálního výboru) a Vladimíra Koníčka (zřejmě člen kontrolního výboru).

Kdo bude zastupovat ve výboru lidovce není známo, ale je pravděpodobné, že by to opět mohla být Michaela Šojdrová. Podobná otázka visí nad Zelenými, ale s přihlédnutím k počtu jejich poslanců je otázkou, zda výbor vůbec obsadí.

Vzhledem k tomu, že některé sněmovní výbory byly rozděleny na více částí, bude pravděpodobně složitější je nejen sestavit personálně, ale podle dočasného předsedy sněmovny Miloslava Vlčka i vytvořit schéma jednání výborů tak, aby se co nejméně překrývala.

Vyvážením většího počtu výborů by mělo být omezení maximálního počtu podvýborů na dva. Otázkou zůstává, kolik bude stálých komisí. Jisté se zdá, že stálá komise pro sdělovací prostředky zůstane, i když v ní patrně nebude její v minulém období nejvýraznější člen Ladislav Skopal (ČSSD). Šéfem komise byl lidovec Jaromír Talíř, který však podlehl v jihočeském souboji preferenčním hlasům Miroslava Kalouska a poslancem tak už není.

Jaké bude skutečné personální složení výborů a nakolik se naplní kuloárové informace, to bude otázkou několika příštích dní. Stejně tak není příliš jasné, co poslanci chystají v oblasti médií na nové volební období. Občanský demokrat Zbyněk Novotný se totiž netají velkými plány. "Z mediální problematiky považuji za prioritu novelu zákona o Českém rozhlasu a České televizi, i když se tak nebudou už jmenovat," naznačil Novotný. "Samozřejmě se tak bude dít ve spolupráci s těmito médii. Vím, že odvádějí obě špičkovou a nedoceněnou práci a mají obrovský potenciál, ale bude nutné je transformovat do nových technologických podmínek," prohlásil poslanec pro ČRo Digital.

autoři: Irena Ryšánková , Filip Rožánek
Spustit audio