Ke každému pivu mají Belgičané speciální sklenici. Má vliv na chuť, tvrdí

K pivu neodmyslitelně patří také typické sklenice, ze kterých se pije. U nás nebo v Bavorsku jsou oblíbené půllitry a tupláky s uchem, v Belgii jsou zase populární poháry na vysoké noze. Právě Belgičané nejvíce dbají na to, aby se pivo čepovalo jen do originálního skla. Většina belgických piv má dokonce svou vlastní sklenici a tamní pivovary si na jejich vývoji nechávají hodně záležet.

Výpravu za unikátním belgickým pivním sklem začínáme s ředitelem pivovaru Bosteels Michaelem Hoppenbrouwersem netradičně v kočárovně. Stojí tu pět černo-červených historických kočárů, které alespoň podle firemní legendy sehrály důležitou úlohu při vzniku místní speciální sklenice na pivo.

Jak se liší kapák od čochtana? Takhle se čepuje pivo podle Veroniky Mikéskové

Veronika Mikésková

Pivo čepované do suchého půllitru, tak právě to patří mezi největší nešvary českých výčepních. Přesto mohou být milovníci piva klidní – pivní kultura šla za posledních pár let nahoru. Alespoň to říká profesionální výčepní Veronika Mikésková, výherkyně mezinárodních soutěží o nejlepšího výčepního a finalistka soutěže Master Bartender.

Pivo, které nevylijete

„Na každém kočáru vidíte držadlo. Napoleon ve své době nařídil, že všichni kočí musí zůstávat po celou dobu u svého kočáru. Stávalo se totiž, že když někoho dovezli k hospodě, sami do ní zašli a opili se. Hospodský Pauwel Kwak proto vymyslel takovou sklenici, ze které si kočí mohli jedno dát i před jeho podnikem. A když potřebovali jet, mohli pivo na kočár zavěsit,“ vypráví Michael.

Pak už přede mnou nalévá pivo do speciální sklenice na pivo Kwak. Vypadá jak přesýpací hodiny, jen s uříznutým vrškem. Uprostřed je zúžená a má kulaté dno. „Většina piva je v té dolní kouli. Za jízdy se proto nevylilo a zůstalo ve sklenici,“ vysvětluje.

Dnes k tomuto netradičními pivnímu poháru už kočár nepotřebujete. V hospodě ho dostanete do dřevěného stojánku, který zároveň nahrazuje ucho.

Jaká sklenice, takové pivo

Dnes k tomuto netradičními pivnímu poháru dostanete i dřevěný stojánek, který zároveň nahrazuje ucho

Jinou svou pivní číši vylaďoval pivovar z vlámského města Buggenhout celé tři roky – aby měla nejen ideální tvar, ale i zvuk.

„Je to čistý křišťál. Kvalita nesmí být jen v pivu, ale i ve sklenici,“ zdůrazňuje sládek Hans Van Remoortere. „Pro nás je velmi důležité třeba i to, jak je sklo silné. Půllitry na plzeňské ho mají obvykle tlusté. Tato sklenička má naopak tenké sklo, což umožňuje si pivo mnohem lépe vychutnat.“

Sklenice stojí na vysoké noze a její horní část připomíná velkou ochutnávací sklenici na whisky s baňatým tělem a zúženým hrdlem.

Belgický pivní víkend je pro znalce a pivní gurmány, brání se Belgičané srovnání s německým Oktoberfestem

Belgické pivo je celosvětový fenomén

Belgie je malá země, ale vaří se tu více než 1500 různých druhů. Belgické pivovarnictví se loni dostalo dokonce i na seznam kulturního dědictví UNESCO. Nejvýznamnější pivní událostí v zemi je Belgický pivní víkend, který se každý rok koncem léta pořádá v Bruselu.

„Chtěli jsme pěknou, velkou sklenici, ve které se vůně budou formovat na jejím vršku. Je vyvinutá speciálně pro na naše pivo Tripel Karmeliet. Z jiné bych ho nepil, protože jeho chuť a aroma by tolik nevynikly,“ tvrdí sládek.

Pivní puritáni

„Každý Belgičan chce pít pivo z původní sklenice. Je to typické pro belgickou pivní kulturu. Každá rodina má ve skříni mnoho různých sklenic, aby si doma mohla nalít pivo do té správné,“ popisuje Michael sympatické pivní puritánství Belgičanů.

A v pivovarské hospůdce jeho slova potvrzuje i paní Greta. „Každé pivo jedině z originální sklenice,“ dodává rezolutně tato postarší dáma.

autoři: Filip Nerad , and
Spustit audio