Komerční stanice Delta Radio vstoupila do DAB+ v dvoumilionovém Hamburku

11. březen 2021

Komerční rozhlasovou stanici Delta Radio je možné v Hamburku a okolí naladit nejen v analogovém pásmu VKV/FM, ale nově také digitálně díky technologii DAB+. Program obsadil volnou kapacitu v privátní síti na kanálu 10D.

O zařazení stanice informoval na sociální síti Twitter provozovatel sítě, společnost Media Broadcast. DAB+ multiplex Hamburg K10D funguje s výkonem 4 kW ve vertikální polarizaci a jedná se o relativně novou síť – v provozu je od 16. července loňského roku. Programová nabídka využívá pro šíření jediný vysílače, a to konkrétně Hamburg/Heinrich-Hertz-Turm. Rozhodnutí provozovatele vstoupit do DAB+ v tomto severoněmeckém městě je strategické. Populace Hamburku se blíží ke dvěma milionům.

V pásmu VKV/FM je stanice hojně zastoupena řadou vysílačů. Kromě Hamburku jde například o Kiel, Lübeck nebo ostrov Helgoland. Celkem se jedná o dvanáct frekvencí. Nejsilnějším vysílačem je Bungsberg/DFMG-Turm s 50 kW, nejslabší naopak již zmiňovaný Helgoland – 50 Wattů. Kromě stanice Delta Radio jsou součástí DAB+ multiplexu Hamburg K10D například stanice Klassik Radio, Schlager Radio B2, lulu.fm, Energy Hamburg a mimo jiné i nová regionální verze tematické Rock Antenne.

autor: lukpo
Spustit audio

Související