Komerční vysílatelé kritizovali německou ARD za aktivitu okolo DAB rádia

8. září 2016

„Tento model pomáhá ARD na úkor ostatních rozhlasových vysílatelů a porušuje tak povolené limity, které jsou stanoveny zákonem,“ upozorňují privátní vysílatelé.

Asociace provozovatelů komerčního vysílání (VPRT) kritizovala v uplynulých týdnech opět aktivity německého veřejnoprávního rozhlasu ARD v oblasti pozemního digitálního rádia DAB. U nedávno představené stanice Bremen Next, kterou mohou zájemci z České republiky a Slovenska poslouchat prozatím pouze na internetu, ARD využívá při uvádění nových projektů zaběhnutého modelu – nejprve je uvedené on-line, případně v rámci DAB, aby je pak mohla pustit i do klasického VKV éteru.

„Tento model pomáhá ARD na úkor ostatních rozhlasových vysílatelů a porušuje tak povolené limity, které jsou stanoveny zákonem. Jde o mediální politiku, která by měla být zastavena, uvedla VPRT. Právě Radio Bremen má podle komerčních hráčů dostatečný prostor k tomu, aby mladé posluchače, pro které je určena, zastihla na kanálech pro ně určených – zejména internetu. VPRT uvádí, že podobný model, který lze očekávat u nových projektů ARD, už byl použit například u veřejnoprávního rozhlasu pro Hesensko, Bádensko-Württenbersko (SWR) nebo Bavorsko. Tato politika může mít podle komerčních hráčů hospodářské dopady právě na privátní sféru.

autor: lukpo
Spustit audio